Kezdőlap Kecskemét Nagyböjt és Nagyhét a Sixtus Kápolnában – A Sixtus Kápolna Énekkara

Nagyböjt és Nagyhét a Sixtus Kápolnában – A Sixtus Kápolna Énekkara

„O CruxBenedicta” – azaz: „Ó áldott kereszt” – címmel jelent meg húsvét előtt a Sixtus Kápolna Énekkarának új lemeze, melyen a pápai kápolna nagyböjtkor és a nagyhéten énekelt sok száz éves, a legnagyobb reneszánsz mesterektől és kortársaiktól ránk maradt műveit mutatják be.

Nagyböjt és Nagyhét a Sixtus Kápolnában: már az alcím önmagában is izgalmas és figyelmet felkeltő. Hatalmas hagyomány, félhomályba burkolózó nagy rejtélyesség, valóban megélt misztérium, a megálló idő tömjénillatú valósága rejtőzik mögötte. Még inkább, ha ezeket a – húsvétot megelőző pápai szertartásokhoz évszázadok óta szervesen kapcsolódó – énekeket személyében a pápai fiúkórus: a Sixtus kápolna Énekkara adja elő; sőt ráadásul még a lemezfelvétel is a pápai kápolna akusztikai terében lett rögzítve.

A Sixtus Kápolna Énekkara sokáig nem jelentkezett saját lemezekkel – és csak a Deutsche Grammophon nemzetközi hanglemezkiadó óriással a legutóbbi időben kialakított exkluzív együttműködés jóvoltából kaphatunk világszerte közvetlen betekintést a mindenkori pápa egyházi szolgálatain közreműködő együttes művészetébe.

A lemez gerincét – a stúdiókoncerten végigvezető ívet- Palestrina művei adják. Kereken tíz mű hangzik el a legnagyobb reneszánsz zeneszerző által a római nagyböjtre és nagyhétre komponált hagyatékból: köztük a Stabat Mater; továbbá két-két Lassus és Victoria, valamint egy-egy Anerio és a címadó De Rore darab.

A lemez külön érdekessége, hogy a reneszánsz korban a kortárs kompozíciók között énekelt gregorián énekek mellett a reneszánsz óriásain túl olyan további XVI. századi kortárs reneszánsz kismesterektől is halunk egy-egy kompozíciót, mint:Festa, Gálvez, Rosselli, vagy Soriano. Az itt hallható művek egytől egyig a Sixtus kápolna részére íródtak, és azokat a mai napig a Vatikáni Könyvtárban – zömmel a Sixtus kisebb részben a Lateráni Archívumban – őrzik.

A Sixtus Kápolna Énekkara az európai kultúra legrégebbi kórus-intézményeként vitte tovább napjainkig ezt a hagyományt, és monsignore MassimoPalombella vezényletével a mában is a legmagasabb szinten, átélt odaadással ápolják és mutatják be.

A pápai kórus éneklése tiszta és egységes, csodálatosan formálva jelenítik meg a sok száz éves hagyományt, melyet képviselnek. Nagyon szép album ez, az ünnephez illő. Mindenki számára különlegesen érdekes csak egy kicsit is belepillantani, hogy milyen keretek között zajlott – és zajlik a mában is a Nagyböjt és Nagyhét liturgiája a Sixtus Kápolnában.

Komlós József JR