Kezdőlap Sport Elképesztő csatában nyert Kiss Tamás

Elképesztő csatában nyert Kiss Tamás


Az olimpiai bronzérmes végig vezetve nyert C-1-ben, de az utolsó métereken majdnem megviccelte őt Bodonyi András. A két kenus között 1 kilométer megtétele után mindössze 8 századmásodperc volt a különbség. Férfi K-1 500 méteren Kopasz Bálint ismét megverte Dombvári Bencét, 500 kajak kettesben Tótka Sándor és Nádas Bence győzött, a női kajakosok presztizscsatáját K-1 1000 méteren pedig az olimpiai bajnok Csipes Tamara nyerte meg a tavalyi világbajnok Bodonyi Dóra előtt. 
 
Az I. válogató utolsó olimpiai versenyszámban megrendezett döntőjét rendkívül jól kezdte Kiss Tamás. Az NKM Szegedi VE kenusa a rajt után élre állt, néhány százméter megtétele után már több mint egy hajóval vezetett, akkor úgy tűnt, hogy a mezőny a nyomába sem fog érni. Aztán az utolsó 200 méteren Bodonyi András elindult és majdnem meglepte Peking bronzérmesét. 
 
A cél előtt 30-40 méterrel már fej-fej mellett haladt a két hajó, Kiss Tamás talán csak az utolsó 4-5 erős húzásának köszönheti, hogy meg tudta tartani a pozícióját, végül mindössze 83 ezredmásodperccel ért előbb a célba Bodonyi Andrásnál.
 
„Nem bírtam a végéig, 200 méterrel a cél előtt úgy éreztem, hogy nem érek be. Nem az én napom volt, örülök, hogy ennek ellenére tudtam nyerni. Már a középfutam is fájt, de nyugtattam magam, hogy nem lehet gond, mert a munka bennem van. Láttam a végén, hogy András nagyon jön, próbáltam szűkíteni a mozgásom, hogy a csapásszám megmaradjon, talán ennek köszöhetem, hogy ellenfelem nem ért utol” – mondta Kiss Tamás. 
 
Kopasz Bálintot sem érte utol senki 500 egyesben, több mint egy másodperccel verte meg Dombvári Bencét és majdnem kettővel a harmadikként befutó Varga Ádámot, így ismét bizonyította, hogy a hosszabb távokon egyeduralkodó egyesben.
 
Balla Virág idén hangsúlyozottan a párosra készül, elképesztő különbséggel nyert 200 és 500 méteren is Devecseriné Takács Kincsővel, C-1 500 méteren ennek ellenére elindult és simán nyert Nagy Bianka és Bragato Giada előtt. 
 
Férfi K-2 500 méteren pedig ismét Tótka Sándor és Nádas Bence tartott erődemonstrációt, ők ketten ezen a hétvégén minden számban kiválóan szerepeltek, amelyben rajthoz álltak. Párosban több mint egy hajóval nyertek a csapattársaik, Kuli István és Birkás Balázs előtt.
 
Még a délelőtt, K-1 1000 méteren sokáig hagyta vezetni Bodonyi Dórát Csipes Tamara. 800-850 méterig úgy tűnt, hogy a szám aktuális világbajnoka az első válogatót is behúzza, de a Honvéd olimpiai bajnoka remekült taktikázott, hatalmasat robbantott a finisben, és nyert Bodonyi, valamint saját csapattársa, Pupp Noémi előtt. 
 
Női 1000 méteres párosban összesen két egység állt rajthoz, de két nem akármilyen. Hagymási Réka és Medveczky Erika a K-2 200 méter szerzett ezüstérem után a leghosszabb távon is odaállt. Medveczky 2 éve Farkasdi Ramónával nyert vb-aranyérmet ebben a számban, tavaly pedig Csipes Tamarával, a másik egység, Bakó Olga és Biben Karina Klaudia pedig korosztályos világbajnok.
 
A nagy csata ennek ellenére elmaradt, végig vezetve nyert a rutinosabb duó, vagyis a Hagymási, Medveczky páros.
 
„Ez a táv fizikailag is hosszú és fejben is, több mint három percig koncentrálni kell, de jó motor volt mögöttem, ez levette rólam a terhet egy kicsit” – mondta a K-2 200 méteren 2017-ben világbajnoki címet szerző Hagymási Réka. 
 
Késő délután az 5000 méteres versenyszámokkal zárult az első idei válogató. A női K-1-et Bodonyi Dóra nyerte meg, ő az utolsó métereken az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztinát és Pupp Noémit lehajrázva győzött. Női C-1 5000 méteren Lakatos Zsanett verte meg alaposan a mezőnyt, aki 6 másodperccel Bragato Giada-t és 24-el a harmadik helyen érkező Kisbán Zsófia előtt ért a célba. A zárószámban, férfi K-1 5000 méteren Noé Bálint volt a leggyorsabb, szoros versenyben lett Pauman Dániel második és még a harmadik helyen érkező Kammerer Zoltán is másfél másodpercen belül célbaért a győzteshez képest. 

A II. felnőtt válogatóversenyt az NKM szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra június 18-20. között rendezik, szintén Szolnokon.