Kezdőlap Kecskemét GONDATLAN GALLYAZÁS

GONDATLAN GALLYAZÁS

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytatott halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Jánossal szemben.

A gyanú szerint a 45 éves férfi 2019. február 2-án egy másik helybélivel együtt favágási munkát végzett egy Kecskemét környéki tanyán. A munkálatokat gallyazással kezdték. M. János egy fának támasztott létráról motoros láncfűrésszel vágta az ágakat, miközben társa a földön állva fogta a létrát, nehogy eldőljön. Az egyik ág átvágás előtt elrepedt, megcsavarodott, és az 51 éves férfi fejére esett. A sérültet a helyszínre érkező mentők ellátták és kórházba szállították, azonban a baleset során elszenvedett koponyasérülés következtében másnap elhunyt.

A nyomozás során beszerzett adatok szerint M. János nem rendelkezett fakitermeléshez szükséges végzettséggel, nem volt kisgépkezelői vizsgája sem. A fa gallyazását motoros láncfűrésszel, létrán állva végezte, azonban a létrát eldőlés, illetve elcsúszás ellen nem rögzítette. Egyéni védőfelszerelést és – a gallyazásánál – rögzítő kötelet sem használt, illetve az ágat úgy vágta, hogy munkatársa közvetlenül a fa alatt tartózkodott. Kiderült az is, hogy munkavégzés közben, valamint azt megelőzően szeszes italt fogyasztott.

A szabadlábon védekező kecskeméti gyanúsított ügyében a főkapitányság nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat vádemelési javaslattal a napokban átadták az illetékes ügyészségnek.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy fakitermelési munkát csak megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező személy végezhet, továbbá a munkavégzés során a vonatkozó előírásokat maradéktalanul be kell tartani, így a hasonló balesetek elkerülhetőek.