Kezdőlap Kecskemét Hootie& The Blowfish:Cracked Real View

Hootie& The Blowfish:Cracked Real View

A ’CrackedRearView’ aHootie&theBlowfish debütáló albuma volt 1994-ben, mely az együttes legsikeresebb lemeze lett. A 25. évforduló alkalmából az eredeti korong újrakevert változata ritka és eddig kiadatlan dalokkal kiegészítve jelenik meg dupla CD-n és 3 CD/DVD-n.

Majdnem pontosan egy negyedszázada – hogy 1994. július 5-én azAtlantic/Warmerkiadópiacra dobta egy akkor vadonatúj, érdekes nevezetű zenekar debütáló lemezét. Már a lemez előkészületeinél komoly reményeket táplálhatott a lemezkiadóaz új csapat felé, hiszen Don Gehman producer a maga oldaláról erős csapattal állt fel: Tim Sommer és John Mellencamp társaságában előtte épp az R.E.M.-et repítették fel a csúcsra.

De aligha lehetett ember, aki ilyen átütő sikerre – és bombasztikus kezdetre valóban számíthatott. A Hootie& The Blowfish:Cracked Real View című albuma nemcsak egy jó kezdett lett, és egyből remek fogadtatást kapott a kritikától is – az Allmusic „az 1994/95-ös szezon sikertörténete”-ként ünnepelte már akkor; de a lemezkiadás történetének egyik legnagyobb sikere lett!

Egészen döbbenetes népszerűségével ez az album 1995 legkelendőbb nagylemeze lett: csak egyetlen esztendő alatt tíz és fél millió darab kelt el belőle – és aztán minden idők egyik legsikeresebb lemezeként tavaly májusáig összesen 21 millió kelt el belőle! Ezzel a lenyűgöző adattal a Hootie& The Blowfish:Cracked Real View című albuma az Egyesült Államok történetében a tizenkilencedik legkelendőbb nagylemez lett.

Természetesen vezette az US Billboard listát – mégpedig öt külön alkalommal visszatérve a Top 1 pozícióba, és ugyancsak az első helyen állt Kanadában és Új Zélandon is. Külön érdekesség, hogy hárommillió példányt postai rendelés útján vettek meg belőle.

A Columbiai Egyetemen 1986-ban alakult alternatív rock-csapatként aHootie& The Blowfishmindvégig távol állta kilencvenes évek első felében a csúcson lévő Seattlegrunge-tól. De az is érdekes szál a történetben, hogy milyen hosszú idő után: 1991-ben jelentkeztek csak első demó-kazettájújukkal, és csak 1994-ben készítették el első albumukat – és aztán sohasem voltak képesek a későbbiekben megismételni annak sikerét – noha még ezt követő két lemezük is kiemelkedően jól fogyott.

Komlós József JR