Kezdőlap Kecskemét Győzd le Kozákot, és tiéd az aranyérem!

Győzd le Kozákot, és tiéd az aranyérem!

Az olimpiai számokat tekintve a női kajakos csapathajóinkban mindig bízhatunk a világeseményeken, nem lesz ez másképp Szegeden sem, noha a négyes nem a legerősebb összeállításban áll rajthoz. Nézzük, milyen célokkal várhatjuk az 500 párost és négyest, és kik lehetnek a legnagyobb ellenfelek.

„A legerősebb női páros tagjai, Kozák Danuta és Kárász Anna nem szerepelnek a négyesben, de szerintem van ma hat-nyolc olyan női kajakos Magyarországon, aki bármikor bevethető egy ilyen szintű világversenyen, és képes a kvótaszerzésre” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány, utalva arra, hogy stratégiai döntést kellett hozni annak érdekében, hogy mind a hat női kajakos kvótát megszerezzük a vébén.

Párosba tehát Kozák Danuta és Kárász Anna, négyesben pedig Medveczky Erika, Gazsó Dorka, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra száll harcba a kvótákért, és nem titkoltan az aranyérmekért.

A Kozák, Kárász világbajnoki címvédő páros kiváló időket evezett az elmúlt két évben, nem hivatalos világcsúcsot is mentek, nem véletlen, hogy vb-beharangozó cikkében a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) is őket tartja a legnagyobb favoritnak.

„A portugáliai világbajnokságon az egyik legszorosabb versenyt hozta a K2 500, ahol csupán 0,023 másodperccel nyertek a magyarok a Lisa Carrington, Caitlin Ryan új-zélandi egységet megelőzve. Kárász és Kozák a jövő héten a varázslatos hazai közönség előtt védheti meg vb-címét, várhatóan ismét az új-zélandiakkal lesznek ezért nagy csatában” – írja az ICF.

Külön kiemelik Kozák Danutát, a következőképpen fogalmaz a cikk: „Egy ötszörös olimpiai bajnok, 14 vb-címmel és 16 Eb-arannyal. A 32 éves klasszisnak a riói olimpia után babája született, majd a vébén három aranyéremmel tért vissza. Egyszerű a képlet Szegeden: győzd le Kozákot, és tiéd az aranyérem!”

A cikk szerzője megemlíti, hogy a németek mindig veszélyesek, Jasmin Fritz és Steffi Kriegerstein bronzérmes volt a legutóbbi vébén, a szlovén Spela Ponomarenko Janic, Anja Osterman páros megnyerte az idén mindkét Világkupán a 200 métert, de mindig hangoztatták, hogy a világbajnokságon 500-on szeretnének nagyot dobni. A szlovénok abban bízhatnak, hogy Ponomarenko Janic szülésből visszatérve egyre jobb formába lendül. A tavalyi vb-negyedik Manon Hostens, Sarah Guyot francia páros évek óta együtt evez, és az idei duisburgi Világkupát meg is nyerte, ezzel bejelentkezve a szegedi dobogóra is. Rajtuk kívül a belga és a lengyel párost is említi a cikk, de a minszki Európa Játékokon kiválóan szereplő fehérorosz női kajakosok is igen kemény ellenfélnek bizonyulhatnak majd.

Ami az 500 négyest illeti, két rutinosabb kajakos, Medveczky Erika (31 éves) és Csipes Tamara (29 éves) mellett két fiatalabb versenyző, Bodonyi Dóra (25 éves) és a mindössze 19 éves Gazsó Alida Dóra alkotja a vb-csapathajót. A beülési sorrendet nagyon sokat próbálgatták, végül az a Medveczky Erika lesz a vezérevezős, aki minden beülőben ült már négyes hajóban, csak az elsőben nem.

„Eredetileg Gazsó Dorka lett volna a vezérevezős. Az edzéseken érzésre jól is siklott alattunk a hajó, ám amikor pályákat mentünk, valahogy mégsem tudtuk azt kihozni, amit szerettünk volna, így a csere mellett döntöttünk, én kerültem előre – mondta Medveczky Erika a Honved.hu-n. – Mivel nem erre készültem, így van bennem extra izgalom, jól érzem magam elől, de azért ez másfajta feladat, mint amit eddig csináltam, így picit át kell állítanom magam fejben. Eddig csak az előttem ülő tarkóját kellett néznem, és nyomnom kőkeményen, most azért nagyobb a feladat és a felelősség is.”

Medveczky nem titkolja, hogy a csapathajó célja nem egyszerűen a kvótaszerzés, mindenképpen aranyérmet szeretnének ünnepelni a lányok a megújult Maty-éren.

„Az új-zélandiak, a fehéroroszok és a németek lesznek a fő riválisainak. Utóbbiak 2017-ben elég közel voltak hozzánk. Mivel egy év sincs a tokiói olimpia rajtjáig, így ezen a versenyen minden bizonnyal más lesz minden.”

Medveczky Erika versenyzett már Szegeden világbajnokságon, 2011-ben párosban bronzérmes lett, szerinte semmihez nem fogható egy ilyen hazai verseny hangulata. „A tavalyi szegedi Világkupán nem volt annyi szurkoló, mint a vébén, de az is fantasztikus élmény volt. Felemelő érzés, amikor beállsz az 500-as rajtba, és hallod a több ezer magyar szurkolót. Nekünk ez nem mindennapos, mint a Real Madridnak, amely kéthetente játszik telt ház előtt. Egy ismerősöm szokta mondani, hogy Cristiano Ronaldónak is megremeg a lába egy fontos tizenegyesnél, csak ő tudja ezt kezelni. Nekünk is ezt kell tennünk, és a saját javunkra fordítani ezt a fantasztikus közönséget.”