Kezdőlap Sport Csak a hátukat nézte a világ kajakos lányainknak

Csak a hátukat nézte a világ kajakos lányainknak

Az ifi, az U23-as és a felnőtt rövidkörös verseny után a normál távon is magyar győzelem született női kajak egyesben a Kínában zajló maraton kajak-kenu világbajnokságon.

Kiszli Vanda címvédőként, Czéllai-Vörös Zsófia pedig kihívójaként állt rajthoz szombaton. A magyar versenyzők olyan tempót diktáltak, hogy az egész mezőnyből csupán ketten tudtak velük menni, de az utolsó szakaszon őket is állva hagyták. A véghajrában Kiszli Vanda ritmust váltott, és végül magabiztosan nyerte meg második aranyérmét a vébén, hiszen a rövidkörös versenyben is ő győzött. Ez azt jelenti, hogy eddig minden női kajakos számot magyar versenyző nyert meg a világbajnokságon.

„Nagyon nehéz verseny volt, nagyon erősek és gyorsak voltak a lányok, akárcsak a rövidkörös versenyben – kezdte az értékelést Kiszli Vanda. – Azt hittem, nem tudom befejezni a döntőt, úgy lüktetett a kezem a végén, de azt mondogattam magamnak, hogy meg tudom csinálni. Tudtam, hogy Zsófi nagyon gyors, hiszen együtt edzünk. Tavaly is én nyertem a vébét, szóval mindenki engem akart megverni, ezért is vagyok ennyire boldog.”

Czéllai-Vörös Zsófia az idei Európa-bajnokság után a vébén is ezüstérmes lett Kiszli Vanda mögött. „Az volt a taktikám, hogy az elejétől nagy iramot diktálok, ez sikerült is, a mezőny nagy része korán meghalt, de egy kicsit én is. Az utolsó futószakasznál csak arra gondoltam, hogy ugorjak ki a hajóból, fussak egy nagyot, de azért maradjon erőm a végére, Vandának azonban több maradt. Sokat fejlődtem tavaly óta, együtt edzettünk az elmúlt hónapokban, és ez sokat számított. Nagyon jól tudtuk segíteni egymást most is.”

Született még egy magyar érem szombaton, női kenu egyesben Kisbán Zsófia harmadik lett, így a rövidkörös versenyben szerzett ezüstérme után nyert egy bronzérmet is, ugyanitt Bragato Giada a hetedik helyen zárt. A férfiak ugyanezen számában Horváth Márton kilencedikként végzett, Dóczé Ádám nem ért célba. Férfi kajakban Boros Adrián hatodik, Györgyjakab Máté tizedik lett.

A magyar válogatott toronymagasan vezeti az éremtáblázatot nyolc arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel.