Kezdőlap Események Magyar Tudomány Ünnepe

Magyar Tudomány Ünnepe

2019. november 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik a Tudomány és Művészetek Háza Kerényi József teremében.

Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Bács-Kiskun Megyei Műszaki és Természettudományi Egyesület tisztelettel meghívja a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartandó rendezvényére, amely 2019. november 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik a Tudomány és Művészetek Háza Kerényi József teremében. Ebben az évben a rendezvény a „Tudomány és Művészet Összhangban” alcímet viseli.

Az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Ezért alkotta meg az Országgyűlés a Magyar Tudomány Ünnepéről szóló törvényt, mely szerint: „ … Az országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta … – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja…” Az ünnep alapgondolata Kecskemétről, akkori nevén Tudomány és Technika Házából, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Bács-Kiskun Megyei Szervezete ajánlásával Kecskemét város támogatásával indult.

A program üléselnöke minden évben dr. Kraszkó Károly a TIT megyei elnöke. Kecskemét Megyei Jogú Város, mint támogató részéről Leviczky Cirill önkormányzati képviselő mond köszöntőt. Először a „Tudomány és művészet összhangja” címmel tart előadást Dr. habil Kocsis Miklós a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója. Második előadónk prof. Dr. habil Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési kar dékánja, egyetemi tanár, a Bács-Kiskun Megyei TIT alelnöke, „Történet és történelem – A történelmi megismerés művészete” címmel tart előadást – a hasonló című most megjelentő könyv bemutatójaként is.

A rendezvény megvalósulását Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a kecskeméti Print 2000 Nyomda Kft.  támogatta.