Kezdőlap Régió NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.
GPS koordináták: N46°54.141, E19°40.839

e-mail: [email protected]
web: www.nepiiparmuveszet.hu

Nyitva tartás: III. 1 – X. 31-ig keddtől szombatig, 10–17 óráig
XI. 1 – II. 28-ig keddtől szombatig, 10–16 óráig
Zárva: vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon.
A gyűjtemény december 21-től január 2-ig zárva tart.

PROGRAMAJÁNLÓ
2013. NOVEMBER

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

A népi iparművészet nem statikus, hanem a korral, az ízléssel és az igényekkel együtt változó, élő művészeti ág. A Népi Iparművészeti Gyűjtemény állandó kiállításban a régi, idős mesterek munkáinak bemutatása mellett helyet kapnak a fiatal, színvonalasan dolgozó alkotók is.

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

– hímzés, faragás, népi kismesterségek –

FARAGÁS
A különböző szaru-, csont- és fafaragásokat zömmel pásztoremberek készítették. A kiállított tárgyakon a különféle díszítési technikák mindegyikét felfedezheti a szemlélő, a karcolást, domború faragást, a szaru- illetve fémberakásos technikát és a spanyolozást is. A geometrikus-, növényi- és virágornamentika, valamint a figurális ábrázolások egyaránt kedveltek voltak a faragásokon.

NÉPI KISMESTERSÉG

A népi kismesterség nagyon sokszínű ága a népi iparművészetnek, hiszen mindaz idetartozik, ami a többi négy szakágba (fazekasság, hímzés, szövés, faragás) nem. Többnyire olyan mesterségekről van szó, amelyek a parasztság speciális tárgyi igényeit szolgálták ki. A házilag nem előállítható tárgyak létrehozásához tanult mester-emberekre volt szükség.
A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a ruházkodást szolgáló iparágak képviselői, a fémmel dolgozó mesterek, a bőrművesek, a különféle szálas anyagokat – vessző, csuhé, gyékény, szalma – felhasználó alkotók, és egyéb további szakmák képviselői is.

HÍMZÉS

A népi hímzés új formában, új felhasználásokban jelenik meg mai életünkben. Végleg kilépve a paraszti közösség határai közül, társadalmunk valamennyi rétegének szükségletévé, otthonának, környezetének díszévé vált. Így lett a régi ruhadarabok díszéből városi, falusi otthonok díszes függönye, falvédője, terítője, díszpárnája.
Megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat az állandó kiállítás hímzés terme. Népviseletbe öltöztetett babák és további néprajzi tájegységek hímzései gazdagítják a tárlatot, hiánypótló leírások és térképek segítik a tájékozódást.

• Kalotaszeg

Zana Dezső (1920-1986), a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott Kecskemét városára 1996-ban, ezzel az archaikus kalotaszegi tárgyakat tartalmazó magángyűjteménnyel gyarapodott intézményünk.
A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

Kortárs költészet, kortárs grafika 2013.
VERS/KÉP/ZŐ
Kiállítás a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak fiatal költők verseire készült munkáiból.
Megnyitja, Eszik Lajos, a Képzőművészeti egyetem tanára.
Kurátor dr. Révész Emese, művészettörténész.
Megnyitó november 8-án (pénteken) 13.30-kor.

Támogató:

Utazás az Alföldön – Kirják József fotókiállítása

„Kirják József, ’67-es évjáratú csíki székely vagyok.
A kíváncsiság – mint alapvető emberi tulajdonságom – már gyerekkoromban is sok keserves percet okozott szüleimnek, számomra meg örökké legyőzhetetlen társat jelentett. Ezért mindig a nyomában voltam, próbáltam kutatni és megismerni. Sokszor kicsalogatott a természetbe, amely rengeteg kinccsel kecsegtetett…
Eleinte filmtekercsek formájában, majd az évek múlásával mindenféle tudományos tárolóeszközökben sikerült megörökítenem és elraktároznom a természetes SZÉPSÉGET, EGYEDISÉGET és a VISSZA NEM TÉRŐ PILLANATOT…”

Megnyitja: Hajdú Tamás, az Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke
Megnyitó november 13. (péntek) 16.30-kor, látogatható december 20-ig.

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 között dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

BELÉPŐDÍJ: 500,- Ft, Kecskemét Kártyával 400,- Ft, kedvezményes: 250,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.
iparművészet