Kezdőlap Régió HÁZTÁJIT AZ ASZTALRA

HÁZTÁJIT AZ ASZTALRA

haztajiHáztájit az asztalra! – Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2014. április 27-én immáron 2. alkalommal szervezte meg a Háztájit az asztalra! – Helyi Termék Ünnepet. Számos gyerek- és népi programok mellett idén is Szőke András népszerűsítette a háztáji termékeket. Vasárnap a humorista-színész-rendező kívánt „Pálinkás Jó reggelt” a kecskeméti piacon vásározóknak, valamint kampányolt a háztáji termékek mellett, amiben a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely és a Szentkirályi Tánccsoport táncosai is segítették. A piacon lévők megkóstolhatták a helyi termelők helyi termékeiből készült Kecskemét szendvicsét, mely osztatlan sikert aratott a piacra járók körében.
A Kecskeméti Piaccsarnokból 9:30-kor vonultak át a résztvevők Kecskemét Főterére, ahol Szőke András közreműködésével a piacon beszerzett zöldségekből kezdetét vette a sütés-főzés. Nem mindennapi ételek és ízek várták a rendezvényre látogatókat, melyet népzene, néptánc, termelői- népművészeti és kézműves vásár színesített. A vásáron zsűrizett kézműves termékeket, saját készítésű használati tárgyakat, valamint a Kecskeméti kistérség gazdáinak egészséges élelmiszer választékából vásárolhattak a főtérre látogatók.
A népi kultúra hagyományokhoz hű őrzését, táncban, zenében és viseletekben való megjelenítését a Hegedűs Együttes, a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely, a Szentkirályi Tánccsoport és a Kereki Nótások biztosították.
Az egész napos rendezvényen a szervezők a gyerekekre is gondoltak, akik lovas kocsin utazhattak, valamint népi játékokkal is játszhattak. A nap folyamán az Ifjúsági Otthon Szivárvány játéktár ügyességi, sport, készségfejlesztő, és logikai játékai várták a gyerekeket. Emellett volt állatsimogató, ahol a vállalkozó szelleműek a délelőtt folyamán elsajátíthatták a kecskefejés fortélyait is.
A színvonalas és sokrétű rendezvény idén is jó hangulatban zárult, s a szervezők remélik, hogy jövőre még több partner bevonásával tárhatják a látogatók elé a térség értékeit.