Kezdőlap Régió SZEGED

SZEGED

Kultúra-színház-fesztivál
A Csárdáskirálynővel folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok

Szeged, 2014. július 11., péntek (MTI) – Kálmán Imre legnépszerűbb művével, a Csárdáskirálynővel folytatódik pénteken és szombaton este a Szegedi Szabadtéri Játékok, az operettet Kerényi Miklós Gábor állította színpadra.

A Kossuth-díjas rendező emlékeztetett arra, jövőre lesz száz éve, hogy Kálmán Imre befejezte az eredetileg az Éljen a szerelem című művet. Az elmúlt évszázad során számos átdolgozás született, ki-ki hozzátett vagy elvett egy picit a darabból. A legnagyobb változásokat az 1954-es Kellér Dezső-féle verzió hozta, amely Honthy Hanna számára készült. Ezt követően ez a változat vált egyeduralkodóvá egészen az 1970-es, ’80-as évekig.
A Budapesti Operettszínház visszatért az eredeti változathoz, amely azonban mégis korszerűnek mondható – fogalmazott a művész, aki szerint így a darab nem az álmokról, a nosztalgiáról, „egy furcsa panoptikumról”, hanem az őrült szerelemről szól.
A dalszövegek egy része is megváltozott. Erre azért volt szükség, mert 1916-ban még Csárdáskirálnyé címen futó magyar változat fordítása néhány hét alatt készült el, a dalok szövege pedig nem mindig illeszkedett a német verzióhoz és a szituációkhoz – közölte Kerényi Miklós Gábor.
A 2002-ben bemutatott és azóta számos országban sikerrel játszott előadást a fesztivál közönsége kizárólag a Dóm térre összeállított szereposztásban láthatja, amelyben olyan művészek is színre lépnek, akik még sosem játszottak a Csárdáskirálynőben. Dolhai Attila Edvin herceg szerepébe bújik, Leopold Máriát, Lippert-Weilersheim hercegét Szilágyi Tibor alakítja, Feri bácsit pedig Forgács Péter játssza. A fesztivál színpadára lépnek a karaktereiket régóta nagy sikerrel játszó művészek is, így például Bordás Barbara, Fischl Mónika, Boncsér Gergely, Dancs Annamari, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Kállay Bori és Faragó András is.