Kezdőlap Régió Magyarország, ezen belül Kecskemét először a Velencei Gyermek Karneválon

Magyarország, ezen belül Kecskemét először a Velencei Gyermek Karneválon

Magyarország, ezen belül Kecskemét először a Velencei Gyermek Karneválon

 

Idén fenbruár 7-13 között hatodik alkalommal rendezik meg Olaszországban a Velencei Gyermek Karnevált. Magyarország most először mutatkozhat be a biennálén, ezen belül Kecskemétet érte az a megtiszteltetés, hogy felvonultathatja művészeti értékeit. A témában ma tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, az Olasz Intézetben, amelyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

 

Elhangzott: a Velencei Gyermek Karnevál első három napjának prograjmát adja Kecskemét.

A programok 3 alappillére:

–          Leskowsky Hangszergyűjtemény interaktív foglalkozásai

–          A kecskeméti rajzfilmstúdió filmvetítései és animáció készítő foglalkozásai

–          A Kodály Iskola tanulóinak koncertje, a Kodály-módszer megismertetése

 

  1. A Leskowsky Hangszergyűjtemény Magyarország legnagyobb nyilvános hangszergyűjteménye, programjai a hagyományos és autentikus magyar népzene és népi hangszerek megszólaltatására építenek, de a feldolgozás, a hangzásvilág a 21. század fiataljaihoz és azok nyelvén szólal meg. Szakembereik az interaktív programok megvalósításában nemzetközi szinten tapasztalt, rendszeresen fellépő zenészek, pedagógusok. Aki a bűvkörükbe lép, az néhány másodperc múlva énekel, táncol, vagy hangszert készít.

A Velencei Gyermekfesztiválon moldvai csángó népzenére játékos, szórakoztató gyerek táncházat szerveznek élő zenével, de lesz hangszerkészítő és kreatív zenei foglalkozás, valamint doromb és ütőhangszer workshop, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar népzene alapritmusaival.

  1. A kecskeméti rajzfilmstúdió (Kecskemétfilm Kft.) jóvoltából levetítésre kerülnek a világban számos helyen népszerű Magyar népmesék rajzfilmsorozat epizódjai.

A vetítéshez gyermek workshop kapcsolódik, ahol szakemberek irányításával a gyermekek maguk tudnak állóképekből mozgó képet, animációt készíteni.


  1. A Kodály Iskola AURIN Leánykara több nemzetközi fesztiválon és versenyen szerepelt a legsikeresebbek között. A kiemelt színpadi produkcióra a Kodály Iskola olyan programot dolgozott ki, amelyben helyet kapnak népdalok, népzene és magyar zeneszerzők kórusművei, mindez néptánc produkcióval, hangszeres muzsikával fűszerezve. A műsor, amelybe helyenként bekapcsolódhatnak a közönség soraiban helyet foglaló gyerekek és szüleik is, azt illusztrálja, hogyan juthatunk el a magyar népdaltól, a népi gyökerektől Kodály Zoltán és Bartók Béla művészetéig, valamint az őket követő zeneszerzőkig. A kórusban éneklők között hangszeresek, néptáncosok, népi szóló énekesek is vannak.

Durányik László karnagy az AURIN Leánykarral workshop keretében, játékos módon mutatja be a Kodály-módszert sok-sok improvizációval, közös daltanulással. Ebben segítségére lesz Héjja Bella népi énekes tanár is, aki citerán, furulyán, tárogatón kíséri a dalokat.

velencei1 velencei3

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata