Kezdőlap Események Rendhagyó történelemórák Kecskeméten, Tiszakécskén és Kalocsán

Rendhagyó történelemórák Kecskeméten, Tiszakécskén és Kalocsán

 

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához (február 25.) kapcsolódva a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagjai, történész-kutatói több eseményen vesznek részt, előadást, illetve rendhagyó történelemórát tartanak. Emlékezve a több ezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársainkra, a koholt vádak alapján meghurcolt emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre, azokra, akiket a kommunista rezsim tönkretett, megsemmisített.

 

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke nyitja meg február 24-én 11 órakor a Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében című kiállítást Szegeden a megyei kormányhivatal Rákóczi téri épületének első emeletén. A tárlat a Csongrád megye szocializmus kori közigazgatását, párt- és munkásőrvilágát mutatja be.

A NEB elnöke 25-én 14 órakor az Evangélikus Országos Múzeumtól kölcsönzött Egyházüldözők és egyházüldözés a Kádár-korszakban című kiállítást nyitja meg Letenyén. 17 órakor Nagykanizsán, a Nagykanizsai Polgári Egyesület megemlékezésén mond beszédet. Február 26-án Gárdonyban, a Nemzedékek Házában A csalogány elszállt. Tóth Ilona pere címmel tart előadást.

A Veritas Történetkutató Intézet Kárpát-medencei tragédiáink 1944–1953 – Magyarok és magyarországi németek szovjet hadifogságban, kényszermunkán és a Gulágon című konferenciáját február 25-én és 26-án rendezi meg a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében. A kétnapos konferencia első napjának egyik előadója lesz Bank Barbara történész, bizottsági tag. A konferencia második napján az első szekció munkáját Földváryné Kiss Réka fogja vezetni.

Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese február 25-én 15 órakor, a Budapest IX. kerület Ráday u. 9. szám alatti Nagy Ferenc-emléktáblánál mond beszédet Ferencváros Önkormányzata megemlékezésén.

Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja február 25-én 10 órakor, a budaörsi Szent Benedek Bencés Gimnáziumban tart rendhagyó történelemórát.

Bank Barbara február 29-én (12:30 órakor) az óbudai Árpád Gimnáziumban tart rendhagyó történelemórát diákoknak.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódva a NEB történészei is rendhagyó történelemórákat tartanak, nemcsak Budapesten, hanem vidéki helyszíneken is. Erdős Kristóf a budapesti Sylvester János Protestáns Gimnáziumban február 24-én, majd 25-én Diera Bernadett a Szent Margit Gimnáziumban, Galambos István a Magyarság Házában tart történelemórát. Hajagos Csaba történész-muzeológus a diktatúrát átélt meghívott vendégekkel – a diákok bevonásával – interaktív beszélgetést tart; a rendhagyó történelemóráinak helyszínei és időpontjai: február 24., kecskeméti Piarista Gimnázium, Tiszakécskei Református Iskola, illetve Móricz Zsigmond Általános Gimnázium. 25-én a kalocsai Szent István Gimnázium és a kecskeméti Református Gimnázium.