Kezdőlap Események Hongkongi alkotás nyerte Ázsia egyik legrangosabb filmes díját

Hongkongi alkotás nyerte Ázsia egyik legrangosabb filmes díját

London/Hongkong/Peking, 2016. április 4., hétfő (MTI/Reuters/AP) – A pekingi irányítás alatt álló Hongkong jövőjéről zord képet festő Ten Years című független film nyerte el a fődíjat a vasárnap zárult hongkongi filmfesztiválon.

A nagyjából 70 ezer dollárnak (19 millió forintnak) megfelelő összegből forgatott produkciót telt házak előtt vetítették Kína különleges közigazgatási övezetében, az országban azonban betiltották a filmet – írta a BBC News.
A 2025-ben játszódó történetben felnőtteket terelő egyenruhás gyerekek, egy magát a brit konzulátus előtt felgyújtó idős asszony, politikai csoportosulások és a nyelvhasználatuk miatt üldözött hongkongiak jelennek meg.
„Hongkong számára fontos, hogy olyan film diadalmaskodott, amely az emberek legmélyebb érzéseit tükrözi” – hangsúlyozta Andrew Choi, a film producere. Mint hozzátette, meglepte őket, hogy a Ten Years mindössze egyetlen jelölését trófeára váltva győzedelmeskedett a legjobb film kategóriában.
„A mű a hongkongiak Kínával szemben érzett félelmét mutatja be” – mondta Chow Kwun-wai, az öt rövidfilmből álló film rendezőinek egyike.
A nacionalista hangvételű publicisztikáiról ismert Global Times című pekingi lap januárban a „gondolatokra ható vírusnak” nevezte az alkotást. Ezt követően a hongkongi mozik egy része levette műsoráról a filmet, amelyet azonban független vetítéseken továbbra is meg lehet nézni. A filmet tajvani, szingapúri, amerikai és olaszországi fesztiválokon is vetíteni akarják.
A díjátadót követően a kínai hírportálok egy része említést sem tett a Ten Years győzelméről annak ellenére, hogy a többi kategóriában ismertette a nyerteseket.

kka \ pbe \ brr

MTI 2016. április 4.

(Kép forrása: Internet)