Kezdőlap Kultúra Magyarországon is nőtt a zeneipar összbevétele

Magyarországon is nőtt a zeneipar összbevétele

Budapest, 2016. április 14., csütörtök (MTI) – A nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is nőttek 2015-ben a zeneiparból származó bevételek: az előző évhez képest 12,5 százalékos volt az emelkedés – szerepel a MAHASZ által közzétett dokumentumban.

A globális zenei jelentés alapján a nemzetközi piac mintegy két évtized múltán először mutatott számottevő növekedést. A bevétel összértéke 3,2 százalékos növekedéssel 15 milliárd dollár volt, Magyarországon 6,6 milliárd forintra nőtt a zeneipari bevétel – szerepel a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által az MTI-hez eljuttatott hírlevélben. A nemzetközi adatokat a Nemzetközi Hangfelvétel-ipari Szövetség, az IFPI tette közzé.
A digitális zenei értékesítések aránya világszerte összesen 10,2 százalékkal 6,7 milliárd dollárra nőtt 2015-ben, ez a teljes bevétel 46 százalékát teszi ki, szemben a fizikai eladások 39 százalékával. Magyarországon 54 százalékos emelkedést mutatott a digitális értékesítés, amely gyakorlatilag utolérte a fizikai termékek forgalmát, miközben előző évben még kétszer annyi bevételt produkáltak a fizikai termékek.
A közlemény szerint a biztató iparági adatok mögött egy egyelőre megoldatlan probléma is rejlik. „A zenét rekordszinten fogyasztják világszerte, ám a drasztikus emelkedés nem produkál megfelelő mértékű anyagi ellenszolgáltatást az alkotók számára. Ez annak a piaci torzulásnak az eredménye, amit értékhézagnak (value gap) neveznek”.
A globális zenei jelentés szerint továbbra is a streaming az iparág legjobban növekvő bevételi forrása. A bevételek 45,2 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedtek, az elmúlt öt évet tekintve pedig megnégyszereződtek. Magyarországon a 2015-ös emelkedés 95 százalékos és 554 millió forintot tesz ki a bevétel.
A streaming a digitális bevételek 43 százalékát biztosítja, és majdnem utolérte a letöltésekből származó bevételeket (45 százalék). Magyarországon a streaming az összbevétel 8,3 százaléka, az arány 2014-ben még csak 4,7 százalékot tett ki. A streaming nálunk a digitális bevételek 48,8 százalékát adja, a letöltések 22,1 százalékot képeznek.
A letöltések aránya világszerte még mindig az iparági bevételek 20 százalékát teszi ki, bár a mutató 10,5 százalékkal csökkent. Magyarországon ez a szektor is növekszik: 2015-ben 42 százalékkal.
Emelkedtek a jogdíjbevételek is. A hangfelvételek sugárzásáért, nyilvános előadásáért, többszörözéséért fizetett jogdíjakból származó bevételek globálisan 4,4 százalékkal 2,1 milliárd dollárra emelkedtek. Magyarországon az emelkedés 17 százalékos, és 4 milliárd forintot tesz ki az előadók és kiadók jogdíjbevétele. A jogdíjak jelentik az elmúlt évek legstabilabb bevételi forrását, a globális bevétel 14 százalékát adják. Magyarországon a teljes bevétel 58,2 százalékát teszik ki az előadóknak és kiadóknak fizetett jogdíjak.
A fizikai formátumok bevételei csökkentek, nemzetközi szinten 4,5, Magyarországon 19,7 százalékkal. A szektor a nemzetközi bevételek 39 százalékát adja (Magyarországon 19 százalékot), ugyanakkor számos nagy piacon (Japánban, Németországban, Franciaországban) továbbra is a vásárlók legkedveltebb formátuma.
További részletes információk a MAHASZ weboldalán olvashatók. A Nemzetközi Hangfelvétel-ipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) 75 országból több mint 1450 kiadót egyesít.

bgu \ bsa

MTI 2016. április 14

 

(Kép forrása: Internet)