Kezdőlap Események Átengedte a Vasvári Pál utcai zsinagógát a BZSH az EMIH-nek

Átengedte a Vasvári Pál utcai zsinagógát a BZSH az EMIH-nek

Budapest, 2016. május 20., péntek (MTI) – A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) jelképes összegért 25 évre bérbe adja a Vasvári Pál utcai zsinagógát az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pénteken az MTI-t.

A bérleti szerződés aláírásával „jogilag is rendeződött a BZSH és a Vasvári Pál utcai közösség viszonya, a megállapodás mindkét fél számára tiszta helyzetet teremt” – olvasható a Mazsihisz közleményében.
Azt írták: hosszú éveken át sok vitára adott okot a Vasvári Pál utcai zsinagógakörzet által használt ingatlanegyüttes rendezetlen jogi helyzete. A BZSH tulajdonában álló zsinagógát használó közösség eredetileg a neológ irányzathoz tartozott, az elmúlt évtizedekben azonban – Oberlander Baruch rabbi hatására – a Chabad hászidizmus tradíciói szerint működött.
Hozzátették: a magyarországi Chabad 2004-ben EMIH-ként önálló egyházzá alakult. Ennek ellenére Oberlander Baruch közössége tovább használhatta a BZSH Vasvári Pál utcai ingatlanjait, miközben a neológ közösség értékeit és a rabbiság döntéseit nem fogadta el, és az ingatlan használatával járó terheket nem vállalta. Mindeközben a közösség formálisan a BZSH taghitközsége maradt, így küldöttjei szavazati joggal rendelkeztek nemcsak a BZSH, hanem a Mazsihisz közgyűlésében is.
Kitértek arra, az ellentmondásos helyzetet a BZSH 2016. januári közgyűlése oldotta fel azzal, hogy a BZSH megszüntette a Vasvári Pál utcai körzet BZSH-n belüli körzeti jogállását.
„A több évtizedes konfliktus tárgyalásos úton történt rendezését a Mazsihisz példaértékűnek tekinti. Jelentős gesztusnak tartja, hogy legnagyobb taghitközsége, a BZSH, a helyzet további élezése helyett, hosszú távra nyújt lehetőséget a hitélet gyakorlására az EMIH-nek” – fogalmaztak.

bnid \ bám \ bhi

MTI 2016. május 20.

 

(Kép forrása: Internet)