Kezdőlap Események Indul a budapesti szlalom pálya tervezése

Indul a budapesti szlalom pálya tervezése

Magyarország Kormánya néhány hete határozatban döntött arról, hogy egy Budapesten létesülő szlalom pálya tervezésére biztosítja a kellő anyagi erőforrásokat – írta meg a Magyar Közlöny. A határozat egyben felhívja a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködve készítsen az új infrastruktúrára vonatkozó Megvalósíthatósági Tanulmányt.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét szerdán az Országházban fogadta José Perurena Lopezt, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnökét, Simon Tolusont, az ICF főtitkárát, valamint Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökét. A kormányfő irodájában tartott tanácskozáson részt vett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa, a budapesti olimpiai pályázat vezetője is.

A megbeszélésen a felek között megállapodás született arról, hogy a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak helyet adó Szegeden a magyar kormány felújítja és kibővíti a sportlétesítményeket, a verseny színvonalas megrendezése érdekében.  A találkozón szó esett arról a kormányzati szándékról is, hogy Budapesten szlalom pálya létesüljön.

„Arról beszélgettünk, hogy hol épülhetne meg a szlalom pálya Budapesten – mondta Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. – Eddig két helyszín merült fel, Csepel és az észak-budai rész. A szlalom szakágban négy aranyérmet osztanak, ezekért mi eddig nem tudtunk versenybe szállni, mert nincs pályánk. A miniszterelnökkel folytatott beszélgetésen az ICF vezetői elmondták, hogy egy szlalom pálya létesítése megtérülő beruházás lehet, mert a szabadidősportban és az utánpótlásképzésben is használható egy ilyen létesítmény, valamint biztosítottak bennünket a támogatásukról. Kifejtették, egy olyan kajak-kenus hagyományokkal rendelkező országban, mint a mienk, számukra is fontos, hogy meghonosodjon a nemzetközileg egyre sikeresebb szlalom szakág.”

A két hete elfogadott kormányhatározat szerint a pálya létesítésére vonatkozó Megvalósíthatósági Tanulmánynak szeptember 30-ig el kell készülnie, valamint szintén felkérték a kormánybiztost arra, hogy a tanulmány alapján december 31-ig legyen meg a létesítmény megvalósíthatóságára vonatkozó beruházási terv is.

„Segítséget fogunk kapni az ICF-től, hogy ezek a műszaki tervek minél előbb elkészülhessenek. Ha ez még idén összejön, akkor jövő év végére akár már maga a pálya is megnyithatja kapuit. Fontos, hogy olyan létesítmény épüljön, ami különböző kiszolgáló blokkokkal bővíthető, ha a főváros olimpiát rendezhet. Meggyőződésem, ha megvalósul ez a beruházás és átadjuk a pályát, akkor az egy újabb érv lehet Budapest, mint a 2024-es olimpiára kandidáló város mellett” – tette hozzá Dr. Baráth Etele.