Kezdőlap Események Amerikai előválasztás – Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Puerto Ricóban

Amerikai előválasztás – Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Puerto Ricóban

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. június 6., hétfő (MTI) – Több mint hatvan százalékos szavazataránnyal Hillary Clinton nyerte meg az amerikai elnökválasztásra készülő demokraták előválasztását Puerto Ricóban Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. A volt külügyminiszter – aki spanyol nyelvű Twitter-üzenetében köszönte meg támogatóinak a voksokat – ezzel egészen közel került ahhoz, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Az Egyesült Államok külső területének – és nem önálló szövetségi államnak – számító Puerto Ricóban csak a demokraták tartottak vasárnap előválasztást, a republikánusoké március elején volt.
A választásra jogosultak hatvan delegátusról döntöttek.
Hillary Clinton a voksok 61,8 százalékát nyerte el, míg Bernie Sanderst a szavazók 38 százaléka támogatta.
Ezzel a volt külügyminiszter – aki szombaton az Amerikai Virgin-szigeteken is megnyerte a jelölőgyűlést – közel került ahhoz, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje, hiszen immár csupán kevesebb mint harminc küldött támogatását kell megnyernie hozzá. Ezt kedden meg is szerezheti, mert a következő előválasztások közül Kaliforniában és New Jerseyben a közvélemény-kutatások őt jelzik győztesnek. A demokrata elnökjelöltséghez 2383 küldött támogatása szükséges.
Puerto Ricóban csaknem kétmillió-kilencszázezren regisztráltatták magukat a választásokra, és a részvételi arány is nagyon magas volt. A kampányban mind Clinton, mind Sanders a karibi sziget óriási, 73 milliárd dolláros adósságának kezelését ígérte. Sanders bizottság létrehozásával vizsgáltatta volna felül az adósságállományt, Clinton pedig átütemezést ígért arra az esetre, ha ő lenne az Egyesült Államok következő elnöke.
A magas részvételi arányt elemzők azzal is magyarázzák, hogy a sziget lakóinak ez volt az utolsó alkalmuk arra, hogy befolyásolják a Fehér Házért folyó küzdelmet. Annak ellenére ugyanis, hogy a sziget lakói amerikai állampolgárok, ahhoz nincs joguk, hogy a novemberi választáson voksoljanak. Puerto Rico státusa ugyanis ezt nem teszi lehetővé: a sziget nem tagja az uniónak, hanem önálló állam, amely önként társult az Egyesült Államokhoz.

kjj \ kvb

MTI 2016. június 6.

 

(Kép forrása: Internet)