Kezdőlap Események Kapkodhatjuk a fejünket: programdömping az I. Barackpálinka- és Borfesztiválon

Kapkodhatjuk a fejünket: programdömping az I. Barackpálinka- és Borfesztiválon

Teljesen megújult formában várja a látogatókat a nyár egyik legjelentősebb fesztiválja idén- derült ki a június 9-i sajtótájékoztatón, melyre a Hírös Agórában került sor. A szervezők kifejtették, hogy a megújuláshoz egy régen elfeledett hagyományokat kívánnak feleleveníteni, és szinte minden korosztály számára készültek sarkokkal, foglalkozásokkal és előadásokkal. Az I. Kecskeméti Barackpálinka- és Borfesztiválra június 22. és 26. között kerül sor, mely egybeesik a Múzeumok Éjszakájával is, ahol idén a Hírös Város a kiemelt településként szerepel ezen a rendezvényen.

Rausch Sándor, a megyei Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a fesztiválon kiemelt figyelmet és támogatást kapnak a megye bor- és pálinkatermelői, a megnyitón pedig ünnepélyes díjátadóra is sor kerül majd. Ötven borászat és tíz pálinkát kiállító standja lesz elhelyezve a tervek szerint a Főtéren, melynek elrendezése is megváltozik idén. A szervezők célja barátibbá, kevésbé zsúfolttá tenni a rendezvényt, hogy előtérbe kerülhessen a minőségi szórakozás, a családi hangulat. A Főtér minden szegletét kihasználják, például a Luca szökőkút környékén Gyermek és Ifjúsági Kert várja a kisebbeket, ahol ügyességi, logikai és képességfejlesztő játékokkal készülnek a rendezők.

Homoki Tamás alpolgármester kifejtette, hogy a megújult fesztivál célcsoportja a család, és fő célja a társalgás, ezért a koncerthelyszín is más helyet foglal majd el a Főtéren. Bak Lajos, a Hírös Agóra Kulturális Központ igazgatója pedig felhívta a figyelmes a Házirendre, ahol információk szerepelnek, például arról, hogy a borászatok nem szolgálhatnak fel műanyagpohárban, hanem egyedi, erre az eseményre készített, vagy saját üvegpohárban. Egyedül a pálinkákat szolgálhatják fel műanyagpohárban. A fesztiválra más helyen vásárolt alkoholt- ételt bevinni szintén tilos, valamint több szabály is megtalálható a Házirendben, ami a bejáratnál lesz látható a Főtéren.

Tájékoztatást kaptunk a gasztro részleg teljes megújulásáról is, ahol a tradicionális ételek mellett igazi különlegességeket is megkóstolhatnak a látogatók. A koncerteken pedig előtérbe helyezik a helyi tehetségeket, zenekarokat, akikkel a Fringe zenei rendezvényén is találkozhatott már a nagyérdemű. Természetesen az országból is érkeznek kiállítók, de a hangsúly továbbra is a helyi értékekre helyeződik, ráadásul a kézműves kiállítók bemutatókat is tartanak az érdeklődők számára mesterségükről, hogy a hagyományok soha ne vesszen ki a jelenből.

A kulturális programok mellett szakmai előadásokra is sor kerül, például a Mathias Borrend idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Az jubileum apropójából június 25-én, az ünnepi program keretében borrendi tagok és pártoló tagok ünnepélyes avatására is sor kerül majd. Borbemutatóra is sor kerül, ahol borbemutató során mindenki megismerkedhet közelebbről a Duna Borrégió, valamint a Kunsági Borvidék legkiválóbb nedűivel is. Erre a napra esik a Magyar Bor Napja is, ahol egy jelképes, össznépi közös koccintással ünnepelik meg az ország borászatait.

Egy biztos, mindenki megtalálhatja a kedvére való programokat június 22. és 26. között, és a szervezők azért dolgoztak, hogy mindenki megtalálhassa a maga programját a fesztivál során, minőségi értékekkel és élményekkel gazdagodjanak.