Kezdőlap Világi események Az Európai Bizottság elfogadta az új európai-amerikai adatvédelmi egyezményt

Az Európai Bizottság elfogadta az új európai-amerikai adatvédelmi egyezményt

Elfogadta ez Európai Bizottság kedden a személyes adatok transzatlanti áramlásának erőteljesebb védelmet biztosító új európai-amerikai egyezményt.

Az új rendszer annak a „biztonságos kikötő” (safe harbor) egyezménynek a helyébe lép, amelyet tavaly októberben érvénytelennek nyilvánított az Európai Unió legfelsőbb szintű bírósága, s amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhettek uniós polgárok adataihoz, ha vállalták az EU adatvédelmi előírásainak betartását. Az Európai Bíróság (ECJ) akkor indoklása szerint „az amerikai cégek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a safe harbornak a magánélet védelmét szolgáló előírásait, amikor azok ütköznek az amerikai nemzetbiztonság vagy a köz érdekével, vagy a rendvédelmi szabályokkal”. A bírósági döntés a halálát jelenthette volna annak az üzleti támogató rendszernek, amelyet 15 évvel korábban hoztak létre az egyezmény alapján, és amelyet több ezer cég használ. A safe harbour hiányában a személyes adatok átadása csak költségesebb és időigényesebb eszközökkel tehető meg.
Az Európai Bizottság keddi közleménye szerint a két földrész közötti adatáramlás alapvető fontosságú a társadalmak és gazdaságok számára, ezért az új rendszer minden olyan uniós polgár alapvető jogait védi, akinek a személyes adatait az Egyesült Államokba továbbították, valamint egyértelmű jogi helyzetet teremt azon vállalkozásoknak, amelyek igénybe veszik a transzatlanti adattovábbításokat. A rendszer biztosítja, hogy ezek az adatok a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb feltételek mellett kerüljenek egyik földrészről a másikra.
Az új, adatvédelmi pajzsnak nevezett rendszer szigorúbb és jobban érvényesített adatvédelmi normákat, a kormányzati hozzáférésre vonatkozó biztosítékokat és panasz esetén az egyéneket megillető, egyszerűbb jogorvoslati lehetőségeket tartalmaz, helyreállítva a fogyasztók bizalmát adataik transzatlanti továbbításakor – tették hozzá.
Az új megállapodás szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium rendszeres frissítéseket és felülvizsgálatokat végez azért, hogy a részt vevő vállalatok betartsák az általuk vállalt szabályokat.
A bizottság szerint az Egyesült Államok biztosítékokat adott az EU-nak, hogy a közigazgatási szervek bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági célú adathozzáférése terén egyértelmű korlátozásokat, biztosítékokat és felügyeleti mechanizmusokat fog alkalmazni, valamint minden uniós polgár igénybe vehet jogorvoslati mechanizmusokat. A megállapodás szerint Washington kizárta az Egyesült Államokba továbbított személyes adatok megkülönböztetés nélküli tömeges megfigyelésének lehetőségét.
Azok a polgárok, akik úgy vélik, az új megállapodás keretén belül visszaéltek az adataikkal, többféle vitarendezési mechanizmust vehetnek igénybe. Ideális esetben maga a vállalat oldja meg a panaszt, vagy ingyenes alternatív vitarendezési mechanizmust fognak biztosítani. A panaszosok a nemzeti adatvédelmi hatóságaikhoz is fordulhatnak, amelyek az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal együttműködve gondoskodnak arról, hogy rendezzék a kifogásokat. Választottbírósági mechanizmus is igénybe vehető. Az uniós polgárokat a nemzetbiztonság területén megillető jogorvoslati lehetőséget az Egyesült Államok hírszerző szolgálataitól független ombudsman kezeli majd.
Évente közös felülvizsgálati mechanizmus keretében nyomon követhető lesz az új megállapodás – ezen belül a bűnüldözési és nemzetbiztonsági célú adathozzáférésre vonatkozó kötelezettségek és biztosítékok – működése.
A bizottság az összes rendelkezésre álló információforrást igénybe veszi majd, és nyilvános jelentést készít az Európai Parlament és a Tanács számára – írta közleményében az uniós bizottság.

2016. július 12., kedd