Kezdőlap Olvasgató Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig az ország területén, egy gyanúsított ellen...

Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig az ország területén, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás

Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig az ország területén, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 63, szombaton 54, vasárnap 23 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon 24 határsértőt fogtak el a hétvégén.
A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében 224 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza, a megelőző héten – július 25-től 31-éig – ez a szám 411 volt. Más külső határszakaszon és mélységben júliusban csupán naponta néhány embert fogtak el, augusztus első hetében ez a szám már 95 volt – derül ki a rendőrségi összesítésből.

bkzg \ bpt

MTI 2016. augusztus 8., hétfő