Kezdőlap Események Anna Prohaska és az Il Giardino Armonico barokk koncertje a Zeneakadémián

Anna Prohaska és az Il Giardino Armonico barokk koncertje a Zeneakadémián

Egy mitikus és egy történelmi nőalak bőrébe bújik Anna Prohaska; az osztrák-angol szoprán Didóról és Kleopátráról szóló barokk operák részleteit adja elő az olasz Il Giardino Armonico régizenei együttes kíséretével péntek este a Zeneakadémia Nagytermében.

Egy mitológiai és egy valóan élt afrikai királynő, a karthágói Dido és az egyiptomi Kleopátra alakját, valamint legendakörét idézi meg a világhírű régizenei együttes, az Il Giardino Armonico programja. A trójai szerelme, Aeneas távozásába belehaló Dido és a Caesar után Antoniust is magába bolondító, ugyancsak tragikus végzetű Kleopátra számtalan barokk opera hősnője volt – emlékeztet a koncert ajánlója.
Purcell és Händel nevezetes operái mellett olyan kevésbé ismert szerzőktől is felhangzik majd egy vagy több részlet, mint a nevezetes lipcsei állásra Bach előtt számításba vett Christoph Graupner vagy a Händel előtt pár évtizeddel szintén hannoveri udvari muzsikusként működő Antonio Sartorio, de Matthew Locke, Daniele da Castrovillari, Johann Adolph Hasse, Dario Castello, Francesco Cavalli és Luigi Rossi műveiből is hallhatók lesznek áriák.
A két királynő megszemélyesítője a Zeneakadémián az osztrák-angol-ír származású koloratúrszoprán, Anna Prohaska lesz, akinek stílusismeretét, otthonosságát a barokk vokális zene univerzumában több lemezfelvétel is bizonyítja.
Anna Prohaska 17 évesen kezdte karrierjét a berlini Komische Operben, majd 23 évesen debütált Frasquitaként a berlini Staatsoper színpadán egy Daniel Barenboim által vezényelt Carmen-előadásban. Pályafutása eddigi másfél évtizede alatt olyan meghatározó karmesterekkel léphetett színpadra, mint Claudio Abbado, Pierre Boulez, Simon Rattle vagy Nikolaus Harnoncourt. Széles repertoárján éppúgy megtalálhatók régizenei művek, mint kortárs darabok, de a populárisabb műfajokat sem veti meg.
Az 1985-ös indulása óta Magyarországon is többször nagy sikerrel vendégszerepelt Il Giardino Armonicót ezúttal is az alapító, Giovanni Antonini vezényli majd.

MTI 2016. szeptember 21.