Kezdőlap Események Fogathajtással a hagyományok ápolásáért – Ünnepi Mulatság Szentkirályon

Fogathajtással a hagyományok ápolásáért – Ünnepi Mulatság Szentkirályon

Szentkirály település életében évtizedek óta hagyomány a Fogathajtó Lovas Felvonulás, melynek során a falu és a környék településeinek fogatai vonulnak fel Szentkirály utcáin.

László Benjámin, a Szentkirályi Lovas felvonulás szervezője elmondta, hogy a vidám forgatag keretében Kecskemétről, Lakitelekről, Nyárlőrincről, Kocsérról, Tiszakécskéről, illetve Ballószögről is érkeztek fogathajtók a településre.
A felvonuláson 36 fogat indult útjára teli lelkesebbnél-lelkesebb fiatallal, akik a hagyományokat ápolva boldogan vettek részt az eseményen és mutatták be tánctehetségüket.

„ Immár 35. éve rendezem a lovas felvonulást Szentkirálynak. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a hagyomány, ezért muszáj, hogy megőrizzük azokat, nehogy kivesszen az emberekből a falusi öntudat. Szerencsére rengeteg fiatalt sikerült bevonni a programba, örömmel tölt el, hogy őket is érdekli a fogathajtás és a többi hagyományőrző tevékenység.
Bízom abban, hogy még nagyon sokáig szervezhetem ezen felvonulásokat és további fiatalokat tudok kinevelni.” – nyilatkozta László Benjámin, ismertebb nevén „Béni”.

A felvonulás menetét illetően 3 megálló szerepelt a listán, ahol egy kis megvendégelés és néptánc fogadta a fogatosokat.

Szentkirály életében fontos eseményként tekinthetünk a minden évben megrendezett Szüreti Bálra is, amelynek a Művelődési Ház nagyterme ad otthont évről-évre.
A vacsorát illetően idén a töltött káposztára esett a választás, amelyet kemencében készítettek el a szervezők.

Rendkívül jó hangulatban, családias körülmények között telt el az esemény.