Kezdőlap Kultúra Kortárs népművészeti triennálé indul Szekszárdon

Kortárs népművészeti triennálé indul Szekszárdon


Kortárs népművészeti triennálét indít útjára a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, a sorozat szombaton nyíló, első kiállításán a szervezet huszonegy meghívott alkotója mutatkozik be.

A szekszárdi Művészetek Házában október 16-ig látható tárlaton többségében fazekasok, hímzők, ékszerkészítők, gyöngyfűzők mutatnak be több mint kétszáz népművészeti alkotást, de lesz a kiállítók között bőrműves, fémműves, csizmadia is – mondta Decsi-Kiss Jánosné, az egyesület titkára az MTI-nek.
A kiállítás érdekességei között megemlítette Bakó Ernő kovács céhes hagyományokat követő fémmunkáit, a népi iparművész míves cégéreket, zárakat, lakatokat hoz Szekszárdra. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódik Kozák Éva fazekas kenyérosztó tálat, boros kancsót, kupát magában foglaló úrasztala készlete; Illés Tibor csizmadia honfoglalás kori bőrcsizmát és tarsolyt állít ki, lesznek hímzések, gyöngyékszerek a Sárközből és a Kárpát-medence más tájairól, Kerti Eszter sodronyékszereivel is megismerkedhet a közönség.
Az idén húszéves egyesület által felkért alkotók olyan tárgyakat hoznak létre, amelyek a népművészetben gyökereznek, de beilleszthetők a mai használatba is. Vannak kísérleti szakaszban lévő munkák, és olyanok is, amelyek már megfelelnek ennek az elképzelésnek; utóbbira példa Sáfrány Mária hímző sióagárdi mintákkal díszített öve, amelyet egy ma is használható, fekete-fehér ruhán helyezett el – mondta az egyesület titkára.
A triennálét később dél-dunántúli népi iparművészek részvételével tervezik megrendezni – tette hozzá.

MTI 2016. szeptember 14., szerda