Kezdőlap Állati Vikunyacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Vikunyacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Vikunyacsikó (Vicugna vicugna) született a Szegedi Vadasparkban, az egyhetes állatot szülei társaságában már a közönség is láthatja tágas kifutójukban – közölte Veprik Róbert igazgató.

A dél-amerikai tevefélék leginkább veszélyeztetett faját európai fajmegmentési program keretében tartják és szaporítják Szegeden, legutóbb három éve bővült az állatkert vikunyacsapata. A vikunyák, a többi teveféléhez hasonlóan, viszonylag fejletten születnek, hamar, egy-két órán belül lábra állnak, sőt, szaladnak is.
A vikunyák állatkerti helyzete a tenyésztési programnak köszönhetően stabil. Az Andok 3500-5500 méter magasságban elterülő füves, kavicsos területein őshonos faj azonban egyszer már a kipusztulás szélére került, mivel rendkívül értékes szőréért sokáig kíméletlenül irtották. Számuk az 1500-as években a milliót is elérte, a XX. század közepére azonban már csak 15 ezer maradt belőlük. Pedig hajdan az indiánok egy olyan módszert alkalmaztak a vikunya értékes gyapjának nyírására, amely nem járt az állatok elpusztulásával, azonban az európai hódítók a legegyszerűbb módot választották: leölték őket. A természetvédelem egyik sikertörténetének számít az, ahogy végül megmentették a fajt: a szigorú védelem mellett újra az indiánokra bízták az állatok nyírását, a hasznot náluk hagyva. Így elkezdett növekedni a vadon élő vikunyák száma.
A 90 centiméteres vállmagasságú, ötvenkilós tömegű tevefélék a természetben állandó territoriális, családi közösségben élnek, a kisebb 5-15 nőstényből álló csoportokat egy hím vezeti, a magányos csődörök pedig “agglegény társaságokba” verődnek. Törékeny testalkata ellenére a vikunya nagyon ügyes, gyors hegymászó. 4500 méteres magasságban, ahol a levegő már nagyon ritka akár 47 kilométeres óránkénti sebességgel is képes futni, mivel tüdejében több léghólyag van, mint egy síkvidéki emlősében, s vörösvérsejtjeinek száma is igen magas.
A Szegedi Vadaspark dél-amerikai körútján mind a négy dél-amerikai teveféle látható, a vikunya és a tőle származó háziasított alpaka éppúgy, mint a vad guanakó és a hasonlóan termetes, szintén háziállat láma. Jelenleg a vikunyáknál és a lámáknál látható egy-egy fiatal egyed, de az alpakáknál is sokszor nevelkednek csikók.

bkzg \ pmg

MTI 2016. szeptember 12., hétfő