Kezdőlap Események Zrínyi-emlékév – Határon túli programokat és ősbemutatót is tartanak az emlékév keretében

Zrínyi-emlékév – Határon túli programokat és ősbemutatót is tartanak az emlékév keretében

Számos határon túli kulturális és tudományos program, valamint Vajda János oratóriumának ősbemutatója is szerepel még a Zrínyi-emlékév eseményei között, amelynek központi rendezvényét Szigetváron rendezték meg szeptember 5. és 11. között mintegy ötvenezer résztvevővel.

A szervezők MTI-nek eljuttatott írásos összegzése emlékeztet arra, hogy pénteken tartják Moravecz Levente Zrínyi 1566 című rockmusicaljének horvátországi bemutatóját Eszéken, a szeptemberi Magyar Hét rendezvénysorozat keretében.
Szeptember 18-án a horvát zeneirodalom egyik legfontosabb alkotása, Ivan Zajc (1832-1914) Zrínyi Miklós című darabja csendül fel az Eszéki Horvát Nemzeti Színház előadásában a Magyar Állami Operaházban.
Szigetvári Zrínyi Miklós címmel tartanak emlékkonferenciát horvátországi Csáktornyán szeptember 23-án és 24-én. A szervezők közlése szerint a tanácskozást “Zrínyi Miklós levágott fejének eltemetésére emlékezve” rendezik meg a muraközi város önkormányzatával és Zrínyi Gárdájával együttműködve.
Szeptember 25-én Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámájának bemutatóját tartják a budapesti Klebelsberg Kamaraszínházban – írták a szervezők jelezve, hogy az előadást Kassán, Beregszászon, Ungváron, Munkácson és még több magyarországi városban is műsorra tűzik.
A Zrínyi-hagyományokat ápoló határ menti települések találkozóját rendezik meg október 1-jén a Somogy megyei Őrtiloson, a község közelében a költő-hadvezér Zrínyi Miklós által alapított egykori Zrínyiújvár környékén található tizenkét falu részvételével. Az eseményen Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a települések önkormányzatai emlékeznek a szigetvári Zrínyi Miklósra.
Az írásos összegzés szerint október 4-én és 5-én a Zágrábi Tudományegyetem magyar és török szakos hallgatóinak látogatnak Szigetvárra, hogy megemlékezzenek a 450 évvel ezelőtti eseményekről. Október 6-án Somogyi Győző képzőművésznek a Szigeti veszedelemhez készített rajzaiból álló kiállítás nyílik Balatonakarattyán.
Az emlékév kiemelt eseményeként október 11-én tartják Vajda János Zrínyi című oratóriumának ősbemutatóját a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében. A művet november 7-én a tűzik műsorra a pécsi Kodály Központban.
Október 21. és 22. között pedig A Zrínyiek kora címmel rendeznek tudományos konferencia Zágrábban a Horvát Tudományos Akadémia és az MTA közreműködésével.

bbg \ brr

MTI 2016. szeptember 15., csütörtök