Kezdőlap Zenei élet Alexandre Desplat filmzenéi átiratokban

Alexandre Desplat filmzenéi átiratokban

A Traffic Quintet a neves francia filmzene-szerző: Alexandre Desplat közismert melódiából készített lemezt. Az alkalmanként zongorával, xilofonnal, fuvolával vagy éppen harangjáték kiegészülő vonósnégyes eredeti és hangulatos miliőt teremt.

A kortárs komolyzene napjainkban csakis a filmzenék terén képes tömegméretekben eljutni a közönséghez, úgy, mint valamiféle zenei háttér, szőnyeg – melybe beágyazódik a filmalkotás képi világának romantikája, agresszivitása, vagy éppen izgalma. Néha aztán éppen mozi nézés közben döbben rá a nyitott fülű néző, hogy milyen nagyszerű zenék születnek, és micsoda jelentős zeneszerzők élnek közöttünk a mában – Lengyelországtól Itálián és Franciaországon át Amerikáig, aztán tovább Kínáig.

Az augusztusban 55 esztendős Alexandre Desplat ezen alkotók egyik legkiválóbbika, aki olyan jól ismert mozi-zenék kottáit jegyzi, mint A király beszéde, Lány gyöngy fülbevalóval, A szellemíró, Kódjátszma, Harry Potter és a halál ereklyéi, Casanova, Benjamin Button különös élete, Kódjátszma, Alkonyat – Újhold, Műkincsvadasok… A sor a végtelenségig folytatható, hiszen már túl ját hetvenedik filmjén.

Számos rangos díj birtokosa: César-díjra nyolcszor jelölték – háromszor megkapta; Golden Globe-ra hétszer jelölték – a Színes fátyolért kapta meg; ugyancsak hét jelülése volt a BAFTA díjára – kétszer kapta meg; z Európai filmdíjra négyszer jelülték – végül A királynőért vehette át; Oscar-díjra nyolc ízben jelölték, aztán tavaly a Grand Budapest Hotel című film zenéért meg is kapta. Ezen kívül van öt Arany Csillagja, két Grammy-je, egy Arany Medvéje – meg még tucatnyi más filmzenei elismerése is.

Desplat sikere teljesen érthető annak, aki egyszer is találkozott egyedi ízűen franciás, melodikus, könnyen megjegyezhető és megszerethető dallamaival. Ezek a dallamok érzelmeket, és értékes zeneszerzői gondolatokat hordoznak önmagukban is, így aztán izgalmas ötlet volt, hogy a Traffic Quintet átiratokat készített tizenhárom filmzenéjének főtémáiból, és aztán ezeket rögzítette a Deitsche Grammophon nagyon hangulatos felvételeken.

A Traffic Quintet egyébként kimondottan Desplat filmzenéinek előadásának apropóján alakult meg. A zeneszerző felesége – aki állítólag inspirálója is Desplat filmzenéi hangzásának – Dominique "Solrey" Lemonnier által alapított és vezetett vonósötös profilja, hogy nevezetes filmek nevezetes zenéit dolgozza fel. Ezúttal egy olyan albumot készítettek, amely egyaránt kedves lehet a filmzenék rajongói – és a komolyzene kedvelői számára is. Külön poén – hogy a lemezen maga a neves zeneszerző is közreműködik!

Komlós József JR