Kezdőlap Zenei élet Bill Charlap Trio: Notes From New York

Bill Charlap Trio: Notes From New York

A neves jazz-zongorista: Bill Charlap hangulatos és emlékezetes albumot jelentetett meg a maga ötvenedik, triójának pedig közelgő huszadik születésnapjára.

A cím sokatmondó, és angolul még egyértelmű szóviccet is rejt: hiszen magyarul fordíthatjuk úgy, hogy „Jegyzetek New Yorkból” – vagy úgy hogy „Hangjegyek New Yorkból”.

Mindesetre ez az album erősen és egyértelműen kötődik a metropoliszhoz, annak emlékeihez, zenei emlékeihez és jazz-hagyományaihoz is – hiszen egy személyes szűrőn keresztül az 1940-es, 1950-es, és 1970-es évek filmjeinek és Broadway-musicaljeinek emlékezetes betétdalait gyűjti egybe, és dolgozza fel az instrumentális trió-zenélés mai ízeivel.

I’ll Remember April; Make Me Rainbows; Not a Care in the World; There Is No Music; A Sleepin’ Bee; Little Rascal on a Rock; Too Late Now; Tiny’s Tempo; On the Sunny Side of the Street – íme a jobban vagy kevésbé, esetenként már mások által is újragondolt dalok sora az impulse! Renaissance most megjelent CD-jén. A felsorolás persze csak csalogató étlap, mert a tálalás ízei minden esetben eltérőek, természetesen.

A Bill Charlap (zongora); Peter Washington (bőgő) és Kenny Washington (dob) felállású trió pedig gyönyörű artikulációval, bensőséges érzésekkel, hangulatosan fogalmazza át e darabokat. A szaksajtó által a „valaha létezett legjobb zongorás trióként” emlegetett társaság példát mutat az ízléses zenélésből a finom seprűs dobolástól a kiegyensúlyozottan feszes bőgőzésen át az elképesztően kompakt, ritmusos zongorázásig.

Komlós József JR