Kezdőlap Események Megyénkben turnézott a dán leánykórus

Megyénkben turnézott a dán leánykórus

A dán Midtjysk Pigekor leánykórus adott nagy sikerű koncertet Kiskőrösön, a SZÓLAM Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dísztermében tegnap este. A Közép-Jütlandi együttest teltházas közönség és Domonyi László polgármester köszöntötte. A folyamatos megújulásra képes csoport 2004 óta működik, a jelenlegi felállásban azonban másfél éve énekelnek együtt.

A kórus korábban is járt már hazánkban, hiszen testvértelepülésük, Tiszaalpár mindig örömmel látja a Dániából érkezett vendégeket. Az együttes jelenlegi tagjai első alkalommal jöttek Magyarországra, és amint mesélték lenyűgözően szép országba, vendégszerető, mosolygós emberek közé érkeztek. Tiszaalpár, Kiskunfélegyháza és Budakalász után mutatkoztak be Kiskőrösön. Előadásuk különlegessége volt, hogy a lányok kénytelenek voltak nélkülözni karnagyukat, Inger Budde Dusgárdot, mivel a kórus gitárosát kisebb baleset érte Budapesten. Így önállóan, acapella énekeltek.  Tehetségüket, közös munkájukat, együttműködésüket dicséri, hogy fantasztikus zenei élményben lehetett része a közönségnek. Zsoltárok, gyermekdalok, országuk hivatalos nemzeti imája, a mindenki által ismert himnuszuk hangzott el, valamint baráti, nemes gesztusként – a neves zenetudós, zenekutató előtt tisztelegve – Kodály népdalokat is idéztek.
A kórus rendszeres vendég a dán televízióban, egyházak alkalmainak színvonalát emelik fellépéseikkel, és örömmel tesznek eleget minden meghívásnak.  A koncert végén megemlékeztek a Dán Magyar Baráti Kör és a Magyar Dán Kulturális Egyesület 25 éves évfordulójáról is, mely társulások éppen negyed évszázada kötöttek együttműködési megállapodást, s vált Bács-Kiskun és Viborg megye testvértelepüléssé. A dán közigazgatás átalakulásával Viborg mint megye megszűnt, de regionális szinten is megmaradt a kiváló kapcsolat megyénkkel, mely a jövőben is gyümölcsözőnek ígérkezik.