Kezdőlap Események Pro Urbe díjat vehetett át Kerényi György

Pro Urbe díjat vehetett át Kerényi György

Október elején a Kecskeméti Közgyűlés döntése alapján, Kerényi Györgyöt, a Kecskemét-Marosvásárhely Baráti Kör Egyesület elnökét Pro urbe díjjal tüntették ki a Város napja rendezvényen. Kerényi Györggyel alkalmunk nyílt egy beszélgetést folytatni, amelynek keretében betekintést nyerhettünk a múlt történéseibe.

Kerényi György a 90-es évektől napjainkig jelentős kulturális mecenatúrát is folytat családi cége jóvoltából. Öt egyesület, illetve alapítvány alapítója és többnek máig vezetője (elnöke, elnökségi tagja). Ezek közül a DEUS PROVIDEBIT Alapítványt, majd később a Kecskemét-Marosvásárhely Baráti Kör Egyesületet 1997-ben hozta létre barátaival. Ezekben végzett tevékenysége elismeréseképpen 2000-ben megkapta Marosvásárhely Pro Urbe Díját.

Jelentős mecénási szerepet vállalt abban is, hogy a testvérvárosunkban felépült Deus Providebit Katolikus Tanulmányi Központban működhetett sok évig a Sapientia Egyetem ottani kara (2000-2006-ig), amíg saját campusa el nem készült. Ezt követően évekig a Sapienta Egyetem elindulását segítette kapcsolatokkal és anyagi támogatások megszerzésével.

Kecskeméten a Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület egyik kezdeményező, alapító szervezőjeként segítette a lakótelepi templom és közösségi ház gyors felépülését, majd aktív működését. Az Egyesület családi életre nevelési programja mára országos, sőt a határon túli magyarlakta területeken is minta projektté vált

Az általa alapított – és szintén magán mecenetúrában -, 1998-2004 között kiadott Köztér kulturális és közéleti újság révén szintén sokat tett azért, hogy a Kárpát-medencei testvérkapcsolatok beépüljenek városunk mindennapi köztudatába.

Megalakulása óta tagja az Európa Jövője Egyesületnek. Marosszentgyörgyi és marosvásárhelyi gyerekcsoportok ide utaztatásában közreműködött, és azóta is segíti a határon túli csoportok látogatását.

Számos kecskeméti határon-túli ügyekkel foglalkozó szervezet számít munkájára: 2010 óta tagja Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékmegőrzési Bizottsága mellett működő Határon-túli magyar szervezetekkel együttműködő munkacsoportnak, valamint a TIT hasonló jellegű szakosztályában is titkári teendőket lát el

Marosvásárhellyel számos iskolai együttműködés Kerényi György személyes kapcsolatai révén indult el, illetve segítette azok rendszeressé válását. Több városi csere rendezvény szervezésében vett részt, a gálaestektől intézményvezetők, városi cégvezetők cserelátogatásáig, számos program előkészítését segíti. Ezek mellett a folyamatosan felvállalt ügyek mellett esetileg számos művészt, alkotó tevékenységet, szociális és egyéb közösségi műhelyt és kezdeményezést karolt fel és támogatott kapcsolatokkal, szervező munkával és anyagilag is.

2016 augusztusában a Vásárhelyi Forgatag rendezvény testvérváros díszvendége Kecskemét volt. A 80 fős, sokszínű programot lebonyolító és nagy sikerrel szerepelt kecskeméti delegáció fő civil szervezői szerepét is sikerrel látta el.

Alapvetően a fentiek alapján, 2004-ben felkérték, hogy az Országgyűlés Hivatalában lásson el fontos nemzetpolitikai megbízatásokat (főtanácsadó, kabinetfőnök). Szerkesztésében jelent meg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma hat éves tevékenységét összefoglaló kötet is, 2010-ben. Kerényi György munkájában, eredményeiben azóta is szétválaszthatatlan  a hivatalból végzett és az önként vállalt, sokszor anyagilag is finanszírozott tevékenység. Már hivatali ideje alatt is jóval több figyelmet fordított a kecskeméti ügyek támogatására, nyugdíjba vonulása óta pedig kapcsolatait, információit a város határon-túli, különösen marosvásárhelyi kapcsolatainak erősítésére fordítja. Elkötelezett közösségszervező munkájának köszönhetően közel két évtized alatt mintegy félszáz kecskeméti intézmény, gazdálkodó és civil szervezet alakított ki kapcsolatot marosvásárhelyi partnerekkel.

Önzetlen munkássága nagymértékben hozzájárult, hogy a legsokoldalúbb, ma is virágzó testvérvárosi kapcsolatát Kecskemét éppen Marosvásárhellyel alakíthatta ki. Magánemberként, helyi vállalkozóként személyesen is jelentős anyagi áldozatokat vállalt, hogy segítse a kecskeméti csoportok kiutazását, a marosvásárhelyi partnerek fogadását. Kultúraközvetítő munkájának köszönhetően számos kecskeméti alkotó- és előadóművész, művészeti együttes és oktató mutatkozott be Marosvásárhelyen. Közreműködése nagyban segítette Kecskemét kulturális értékeinek bemutatását.