Kezdőlap Zenei élet Szabó Csaba & Accord Quartet: Cross The Line

Szabó Csaba & Accord Quartet: Cross The Line

Nagy sikert hozott alkotóinak a kiváló magyar gitárművész és az egyik legjobb hazai vonósnégyes első közös zenei projektje, mely CD-n is megjelent. Szabó Csaba, a Bécsi Zeneakadémián diplomázott verseny győztes gitárművész és a Junior Príma díjas Accord Quartet második közös nagylemeze újra egyszerre szólítja meg a finom vonószene és a klasszikus gitárzene kedvelőit.

Az album megjelenését hosszan tartó kutatómunka előzte meg. Ennek az alapos előkészületnek lett az eredménye az a könnyed és mégis tartalmas zenei csemege, mely eddig soha fel nem vett műveket, átiratokat tartalmaz. Igazi nyári hangulatú pezsgő szamba, dél- amerikai dallamok, először megszólaló kortárs művek, valamint a már klasszikusnak számító Clair de Lune Debussytől – vagy éppen Kodály Zoltán Esti dalának külön erre az albumra, erre a formációra készült átiratai hallhatóak a Tom Tom Records kiadásában megjelent újdonságon.

A lemez középpontjában álló Szabó Csaba a Bécsi Zeneakadémián kitüntetéssel szerezte meg mind az első, mind a Magisteri diplomáját. 2007-ben. Szabó az Olaszországban megrendezett pármai Niccolo Paganini Nemzetközi Gitárverseny első díjazottja, a 2001-es esztergomi Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárverseny második, illetve különdíjasa volt; jelenleg Németországban él.

A lemez másik szereplője: a kecskeméti koncertjein is mindig nagy sikert arató Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Céljaik közé tartozik a „modern” világ és a komolyzene összekapcsolása igényes komolyzenével, új gondolatokkal, helyszínekkel. A fiatal együttes mára máris az ország egyik legjobb vonósnégyesévé küzdötte fel magát, és koncertjeik révén külföldön is egyre nagyobb figyelem irányul feléjük.

Komlós József JR