Kezdőlap Zenei élet ZAZ: Sur la route

ZAZ: Sur la route

A francia énekesnő legújabb albuma 2016. nyarára válik elérhetővé a rajongók számára. Az album egy korábbi változatát már február 26-án kiadták hazánkban, a jelenlegi CD és DVD annek a kibővített változata. Az új verzióban további két számmal bővül a kínálat: a Si jamais j’oublie (Ha elfelejteném), illetve a Tous les cris les SOS (Minden kiáltás, minden SOS) is felcsendül az albumon, ami a 80-as évek ikonikus énekesének, Daniel Balavoine slágerének a feldolgozása.

Kimondottan jó, hogy ilyen lemezek is eljutnak a magyar közönséghez is. Hiszen miközben az amerikai popkultúra bűvöletében – vagy inkább nyomása alatt leledzünk, az egyéni hangú európai előadók, akik a maguk útját járják, és saját kultúrkörükből hoznak értékeket, sajnos a háttérbe szorulnak. Az ínyencek is rákészülnek persze, hogy talán évente egyszer majd az Egyenvízió politikai fesztivál talmi utánzatai megmutatnak valamit egy-egy nemzet popkultúrájából, de aztán csak utálkozva és undorodva kapcsolják ki a tévét. A harminchat esztendős francia Isabelle Geffroy – miután hegedülni, zongorázni, gitározni – továbbá zeneelméletet, modern és etnikai zenét, jazz- és korál-énekést tanult – 2001-ben kezdett popkarriert becenevén. Így lett Zaz először zenekaraiban – majd szólókarrierje, és 2010-től sorban megjelenő lemezei révén. A tanulmányai és utazásai közben magába szívott zeneiség pedig egységes egésszé állt össze különleges ízű és hangulatú művészetében.

Mostani koncertalbuma egyfajta válogatás-CD- ként is felfogható, hiszen pályafutásának ikonikus dalai csendülnek fel rajra. A Sur la route (Az úton) című lemezen hallható dalok ZAZ 2014-es világkörüli turnéján hangzottak el, öt kontinensen: Brazíliától, Argentínától és Kanadától egészen Franciaországig, Németországig, sőt Csehországig – így ez az album összesen 93 koncertről tartalmazza a legjobb élő felvételeket. Az album különleges értéke, hogy a CD mellé egy remek DVD is csatlakozik, melyen egy közel kétórás, nagyon színes és lírai, egyedi koncertfilmen keresztül követhetjük Zaz világkörüli turnéját végig. Bizonyára sokan kedvet kapnak hozzá, hogy élőben is láthassák. Az énekesnő ugyanis februárban már hazánkba is ellátogatott, de július 22-én a Budapest Parkban köszönti újra a magyar közönséget.

Komlós József JR