Kezdőlap Régió Charles Dickens: Karácsonyi ének – Kern András előadásában

Charles Dickens: Karácsonyi ének – Kern András előadásában

A Hungaroton legújabb hangoskönyvében az angol író, Charles Dickens klasszikus regényét rögzítette a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Kern András előadásában. A szöveget H. László Éva fordította magyarra.

Charles Dickens: Karácsonyi ének című regénye – annak ellenére, hogy tematikailag az angolszász kultúrkörből építkezik – emberközelsége, szép meseszövése folytán mégis alapvető klasszikussá tudott válni világszerte. Dickens százhetvenhárom esztendeje megírt műve keletkezése óta töretlen népszerűségnek örvend. Hiszen Dickens a szeretetről beszél a műben, arról a szeretetről – amely nem csak karácsonykor hiányzik az emberek életéből. Meg is arról is, hogy ha az emberek a közöny helyett érdeklődéssel fordulnának egymás felé, akkor sokkal jobb világban élhetnének Dickens egyedülálló remekműve: a „Karácsonyi ének” a legtöbbet adaptált regények közül való. Készültek belőle klasszikus filmek, rajzfilm, színpadra is vitték, musicalt is írtak belőle.

Most pedig már CD-n is hazavihetjük, és meghallgathatjuk ezt a korán sötétedő, hideg estékben szívmelengető remekművet – sőt a kor követelményeinek megfelelően MP 3 formátumban is felkerült a CD-re a regény, így utazás, vagy sportolás közben fülessel is hallgatható.

A magyar lemezkiadó számos kiváló irodalmi lemezzel jelentkezett fennállása óta – és az utóbbi időben a Hangoskönyv sorozat révén megint elsőrangú művek jelenhetnek meg napjaink vezető – és szép orgánumú – színművészeinek előadásában és értelmezésében.

Charles Dickens Karácsonyi énekét Kern András meséli el nekünk – s ahogy ízesen, beleéléssel mondja a történetet, kis képzelettel szinte magunk elé tudjuk képzelni, ahogyan a lobogó kandalló előtt ül velünk szemben…

Komlós József JR