Kezdőlap Zenei élet Joyce DiDonato: Háborúban és békében – Harmónia a zene közvetítésével

Joyce DiDonato: Háborúban és békében – Harmónia a zene közvetítésével

Joyce DiDonato művésznő különleges koncepció mentén szerkesztette legújabb albumát a kiváló korhű zenekar: a Maxim Emelyanychev vezette Il Pomo d’Oro közreműködésével. A Háborúban és békében: Harmónia a zene közvetítésével című CD album novemberben jelent meg.

„Hogyan találjuk meg a békét a zűrzavarban?” – ez az amerikai mezzoszoprán kívül-belül gyönyörű kiállítású albumának fő gondolata. A nyolcvan perces album fele a háborúról, a másik fele pedig a békéről szól Monteverditől Purcellen át Handelig. Ahogyan száz évre: Monteverdiig visszatekintett Handel kora, úgy tekintünk mi most vissza az I. világháborúra. S ahogyan zömében körülbelül hatvan esztendőt átfogó válogatásban csendülnek fel a barokk mestereinek operaáriái – úgy körülbelül hatvan esztendeje nem folyik konkrét háború e kompozíciók szerzőinek hazájában. Másutt viszont sajnos igen – s ettől különös aktualitása van ennek a kimagasló művészi színvonalon megvalósított projektnek.

Joyce Didonato énekművésznő az operavilág egyik legőszintébb és legszenvedélyesebb egyénisége. Új CD albumával, amely a “Háborúban és békében” címet kapta, arra emlékeztet bennünket, hogy a zene megnyugtat, visszatartja az erőszakot és felemeli a lelket.

A kiválasztott barokk áriák bejárják az emberi érzések végleteit, Handel zűrzavart ábrázoló “Borzalom és keserv” kezdetű áriájától a reménytelenséget megtestesítő Purcell “Dido búcsújáig”. A lendületes stílusáról ismert olasz barokk együttes, az Il Pomo d’Oro és Joyce DiDonato együttműködése hosszabb időre tekint vissza. A zenekar a művésznő partnereként “végigkíséri” őt ezeken a nagyszerű és felemelő zeneműveken, amelyek hangulata a káoszból eljut az örökké keresett nyugalomig.

„Valószínűleg ez a legszemélyesebb projektem jelenleg.” – nyilatkozta új lemezéről az amerikai mezzoszoprán. „A zűrzavar közepén hogyan találjuk meg a békét?” – ez a barokk operákból összegyűjtött operák kulcsmozzanata. Joyce DiDonato ugyanis olyan művész, aki ugyan keresett és körülrajongott világsztár, de nem él elefántcsonttornyában, hanem nagyon is nyitott a világ történéseire. Most megjelenő CD-jét a 2015. novemberi párizsi terrortámadások inspirálták, és azért is időzíti a megjelenést a rettenetes esemény második évfordulójára.

A programban összesen tizenöt operaáriát hallhatunk két részre elkülönítve, melyek egyik része a békét, másik része pedig a háborút szimbolizálja, illetve jeleníti meg a barokk zene eszköztárán keresztül. Mindkét részben ott vannak Purcell és Handel áriái: jelenetek a Dido és Aeneas -ból, valamint a Rinaldóból, vagy például a Július Cézárból; de mellettük Monteverdi, Leonardo Leo és Jommelli operarészletei is felcsendülnek a Warner-Erato újdonságán. Melynek külön érdekessége, hogy a CD változat mellett 33-as vinyl lemezen is forgalomba kerül.

Komlós József JR