Kezdőlap Zenei élet Palotai Csaba: The Deserter

Palotai Csaba: The Deserter

Izgalmas én nem mindennap hallható zenei vállalkozás ez: Palotai Csaba lemezén ugyanis egyszemélyes zenekart halunk, szóló gitár projektet technikai kiegészítéssel.

Az utcazene szabad levegője, a hatvanas-hetvenes évek klasszikus elektromos gitározásának öröme, és a virtuozitás szabad szárnyalásának magabiztossága lengi körül Palotai Csaba lemezét. A BMC Recordsnál jelent meg ez a franciaországi Montreuilben 2015 kora nyarán felvett anyag, melyen az elektromos gitárt és a dobgépet is egyetlen előadó állítja gondolatai, zenei világa szolgálatába.

S ez a zenei világ igazán sokszínű és változatos – és az ez az új album is: melyen sok hatás fedezhető fel: blues, rhythm and blues, rock and roll, beat – de még a népzenei hagyomány kifejezőereje is nagyon erőteljesen jelen van Palotai Csaba művészetében.

Palotai Csaba 11 rövid, szikáran tömör kompozícióval jelentkezik a Deserter című lemezen; mely talán utalás arra, hogy egyedül alkotja a produkciót. De talán utalás arra is, hogy a szólóalbumon lecsupaszítottságában mutatkozik meg művészete. Az újrakezdés jegyében született, legszemélyesebb élményekből fakadó „garázs-jazz” mélységesen őszinte kifejezésmódja révén mindez mégis valami egészen egyéni, érzelmekben gazdag, egységes, s hallgatóját drámai módon megérintő zenévé érik össze.

Komlós József JR