Kezdőlap Események Három induló világbajnok közül kettő is szerepel a 10., jubileumi FEI Fedeles...

Három induló világbajnok közül kettő is szerepel a 10., jubileumi FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti állomásán

Három induló világbajnok közül kettő is szerepel a 10., jubileumi FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa  budapesti állomásán. A szombati fordulóban első helyen a holland Koos de Ronde, a másodikon Edouard Simonet (BEL), a harmadikon a magyar Dobrovitz József végzett.

Az állatorvosi szemle és a sorsolás után kialakult sorrend szerint hajtottak a fogatok a Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő által megálmodott pályára. Először a szabadkártyásként induló Juhász Miklós (HUN), majd Edouard Simonet (BEL). Harmadikként indult
a vecsésiek világbajnoka, Dobrovitz József (HUN), aztán Rainer Duen (GER), utolsó előtti versenyzőként a holland világbajnok Koos de Ronde, és végül a szintén világbajnok ifj. Dobrovitz József (HUN). A szabályok szerint szombaton mind a 6 hajtó versenyzett, kettő körben. A vasárnapi világkupa pontszerző versenyszám már összevetéssel zajlik, ahová az első kör után az első három helyen álló versenyző juthat be.

A szombati végeredmény az első körhöz hasonlóan alakult. Az első a hollandok világbajnoka Koos de Ronde lett, megelőzve a második helyen záró belga Edouard Simonet. A legjobb magyar hajtó a harmadik helyet megszerző Dobrovitz József, megelőzve fiát, a szintén világbajnok ifj. Dobrovitz Józsefet. Az ötödik helyet Rainer Duen (GER), a hatodikat a magyar Juhász Miklós szerezte meg.

Hírportálunknak Dobrovitz József elmondta, hogy Budapesten, magyar közönség előtt mindig nagyobb az adrenalin benne és fiában is, mert az ember otthon mindig jobban meg akar felelni. Ez azonban nem jelenthet egyet a fokozott feszültséggel.

Budapesten az első FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa fordulót 2007-ben rendezték, az idei volt a 8. világkupa forduló sor a magyar fővárosban.

Szombaton, Magyarországon először láthatták a világhírű Bécsi Spanyol Lovasiskola Monarchia Keringő elnevezésű műsorát is a Papp László Budapest Sportaréna nézői.

A Bécsi Spanyol Lovasiskola egyedülálló a világon, megőrizte és ápolja a reneszánsz kortól napjainkig a lovaglás magasiskolájának művészetét. Szombaton is felejthetetlen élményt jelentett a nézők számára zenével összhangban mozgó lipicai lovak látványa, melyek Európa legrégebbi kultúrló fajtájához tartoznak. A bemutatón szereplő lovak Stájerországból, a piberi Állami Méntelepről származnak, ott választották ki a különösen nagy ugróerővel és állóképességgel rendelkező csődöröket. A lipicai lovak iskolázása és kiképzése a lovak 4 éves koruk után kezdődik és 6 évig tart Bécsben. A trenírozás legfontosabb alapelve a lovak karakterének és tehetségének tiszteletben tartása, jólétük maximális garantálása. Korábban ezekre a parádékra, lovastornákra és bemutatókra szánt nemes állatok minden uralkodóház udvaránál megtalálhatóak voltak, mostanra azonban csak Bécsben őrizték meg a lipicai lovasművészet oktatását.

A Bécsi Spanyol Lovasiskola eredetileg az osztrák királyi család lovas-képzéséért volt felelős. Fontos szerepe volt és van napjainkban is a klasszikus lovaglás megőrzésében. A történelmi egyenruhák, a ló és lovasa közti tökéletes harmónia a múltba repítette vissza Budapesten is a nézőket.

A FEI Fogathajtó Világkupa fordulókon a magyar versenyzők hivatalos kommunikációs partnere a Lovas Diadal Live TV, a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakágának engedélyével. A rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól. Frissítjük internetes oldalunkat, a tv.lovasdiadal.hu-t, valamint a Facebookon is elérhetik az aktuális információkat (lovasdiadallivetv.)