Kezdőlap Állati Jeges produkciókkal várja a közönséget szombattól a Fővárosi Nagycirkusz

Jeges produkciókkal várja a közönséget szombattól a Fővárosi Nagycirkusz

Korcsolyázó zsonglőrökkel, magaskorcsolyás produkciókkal, bicikliző és kézen korcsolyázó artistaszámokkal várja a közönséget szombattól augusztus 27-ig a Fővárosi Nagycirkusz.

A műsor nagy részében a világhírű orosz Nikulin Cirkusz társulata kápráztatja el a közönséget, de a vendégművészek mellett négy magyar fiatal tehetség is lehetőséget kap a bemutatkozásra – emelte ki Fekete Péter, a intézmény igazgatója a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.
Az orosz cirkuszi társulat látványos jelmezek és dinamikus mutatványok sorával készül, többek közt korcsolyázó zsonglőrökkel, magaskorcsolyásokkal, ugróköteles akrobatákkal, bicikliző vagy kézen korcsolyázó artistaművészekkel.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Nagycirkusz küldetésének tartja, hogy minden műsorában lehetőséget nyújtson a bemutatkozásra feltörekvő fiatal vagy tapasztalt, idősebb magyar artistáknak is, így a Jégcirkusz műsorban fellép az idei Cirkuszművészet Ifjú Csillaga díjat elnyert Dittmár Laido, aki nagycirkuszi szereplése után a Cirque du Soleil művészeként folytatja karrierjét. A budapesti porondon partnernőjével, Vellai Krisztinával egy különleges levegő-zsonglőrszámot mutat be, Földváry Balázs légkerék számával, Pajor Szilvia pedig különleges levegőspirál produkciójával igyekszik majd meghódítani a közönséget.
Fekete Péter felidézte, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban 1971 óta ötödik alkalommal mutatnak be jégrevüt, utoljára ilyen műsor 2005-ben volt látható. Akkor azonban bérelt technikát alkalmaztak, most próbálkozik először saját erőből jégépítéssel a cirkusz.
A hamarosan felépülő új cirkuszművészeti központ tervezése és előkészítése folyamatába jól illeszkedik, hogy minden korábban már kipróbált vagy eddig még kipróbálatlan technikát megvizsgálnak, hogy azok beépíthetők-e később az új, modern épület manézsába – hangsúlyozta.
Hetekkel ezelőtt kezdődtek el az előkészítő munkálatok, amelynek során a manézsban mintegy két kilométernyi csövet fektettek le, amelyekben nagyjából 1,5 köbméter fagyálló folyadék kering. A kellő vastagságú jégtakaró biztosításához hozzávetőleg 12 ezer 500 liter vizet fagyasztottak le.
A cirkuszi világnap alkalmából nagyszombaton egy különleges programmal is készül az intézmény: a családokat háziállataikkal együtt várják a cirkusz elé, ahol a szabadban felállított porondokon bárki bemutathatja kutyájával, macskájával, hörcsögével, madarával vagy bármilyen más háziállatával közös „produkcióját”, apró trükkjeit. Valamennyi résztvevőt ajándékkal jutalmazzák, a legjobbakat pedig meginvitálják a Nagycirkusz manézsába is.
A programon állatsimogatóval, állattrénerek bemutatóival is várják az érdeklődőket, akik sok hasznos információval gazdagodhatnak a háziállatok tartásával, nevelésével kapcsolatban is.
A cirkuszi világnap alkalmából vidéken is bemutathatják produkcióikat gazdák és kedvenceik, hiszen több utazó cirkusz is csatlakozott a kezdeményezéshez. Székesfehérváron az Aréna Cirkusz, Tiszaújvárosban a Circus America, Szegeden az Eötvös Cirkusz, Kaposváron az Exit Cirkusz, Zalaegesrszegen a Hungária Nagycirkusz, Tapolcán a Magyar Klasszikus Nagycirkusz, Debrecenben a Magyar Nemzeti Cirkusz, Szentendrén a Mr. Gerald Show, a szlovákiai Previzdaban pedig az Utazó Budapest Nagycirkusz várja az önjelölt művészeket.