Kezdőlap Események Nemzetközi és Országos Távlovagló és Távhajtó Versenyt rendeznek Bábolnán

Nemzetközi és Országos Távlovagló és Távhajtó Versenyt rendeznek Bábolnán

Nemzetközi és Országos Távlovagló és Távhajtó Verseny – XIV. Bábolna Derbynek ad otthont a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 2017. április 28. és 30. között. 9 kategóriában, 6 versenytávon hirdettek versenyt a nemzetközi és országos bajnoki fordulón (OB1), Bábolnán a hétvégén 8 nemzet távlovasai mérik össze felkészültségüket.

  1. alkalommal ad otthont a Komárom-Esztergom megyei település a Bábolna Derbynek, mely pénteken – a szabályoknak megfelelően – állatorvosi szemlével kezdődött. A távlovasok és távhajtók szombaton kezdik meg a versenytávok teljesítését, mindegyik kategória más időpontban indul. A résztvevő távlovasok 160, 120, 80, 60 és 40 kilométeren indulhatnak, míg a távhajtóknak 100 kilométert kell teljesíteniük a nemzetközi szabályok szerint. A résztvevő nemzetek között Magyarországon kívül Horvátország, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria szerepel.

Az idei év legrangosabb hazai nemzetközi távlovas versenyén a nemzetközi zsűri elnöke a német Sabine Lotter. A rendező bizottság elnöke Haál Gábor, a versenyigazgató Bányai Béla. A hazai Bírói Bizottság elnöke Horváth Kata, tagjai Ballabás Kata és Dr. Kárpáti Eszter. A pályaépítő Bányai Béla és Kovács Attila.

A nagyrészt erdei utakon, földúton és néhol mély homok kijelölt versenyen  minimális szintkülönbséget kell a versenyzőknek legyőzniük. A versenykiírás szerinti minimum átlagsebesség 12 km/h, a pulzushatár 64 bps 20 percen belül körök között, és 64 bps 30 percen belül a cél után.

A 160 kilométert teljesítő távlovasoknak 6 körben kell teljesíteniük a versenyt, 40-50 perces kötelező pihenőkkel. A versenyszám nemzetközi és OB1-es verseny.

120 és 80 kilométeren hirdettek versenyt felnőtt és junior távlovasoknak (nemzetközi és OB1), de 60 és 40 kilométeren is indulhatnak a távlovasok. A távhajtók az 1. és a 2. versenynapon is 100 kilométeren versenyeznek, illetve 20 kilométeren a távlovasok számára meghirdették a hagyományőrző túrát is.

A verseny április 29-én, szombaton reggel 6 órakor indul, míg április 30-án, vasárnap 8 órakor.

Bábolna méltán rendez nemzetközi versenyt, hiszen Bábolna az egyik legkiválóbb hazai versenyhelyszín, és az arabló tenyésztés egyik nemzetközi központja. Az a tény sem hanyagolható el, hogy a Bánolna Nemzeti Ménesbirtok korábban junior távlovas világbajnokságnak is otthont adott, ahol a magyar csapat a harmadik helyen végzett.

Csupán néhány kivételes ménes van világszerte, mely közel két évszázada hűséggel, szakértelemmel és a nemes tradíciók értékeivel ápolja, műveli és fejleszti az arabló tenyésztését. Bábolna ezek közé tartozik. 1836-ban került Bábolnára Szíriából a híres Shagya mén, amelynek leszármazottait sok országban igen nagy becsben tartják ma is.

A ménes egyik parancsnoka volt Pettkó-Szandtner Tibor, aki a modern fogathajtás megalapozója, majd a II. világháború után az egyiptomi királyi ménes vezetője is volt. A mintegy 268 lóból álló arab ménes alapját 19 tenyészmén és 51 tenyészkanca alkotja. Az arab telivér tenyésztésében kiemelkedő értéket jelentenek a tiszta vérű egyiptomi arab telivérek.

A Shagya fajtát az elegancia, harmonikus mozgás, a rendkívüli jó szándék és tanulási képességek mellet a nagy munkabírás és az ideális méretek jellemzik. 2006. évi, aacheni világbajnokság győztes lovát, Hungarest Bábolnán tenyésztették. Ezen felül a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai ménesében közel négy évtizede folyik az angol telivér lovak tenyésztése is.

A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették hazánk hírnevét.

 

A szervezők a versenyre minden érdeklődőt várnak!