Kezdőlap Olvasgató Rohmann & Rohmann: cselló-zongora duók és átiratok

Rohmann & Rohmann: cselló-zongora duók és átiratok

Lánya és apja: Rohmann Ditta és Rohmann Imre Bartók, Debussy, de Falla és Ravel műveit játssza a Hungaroton újonnan megjelent kamarazene-lemezén.

Rohmann Ditta korábban két kiváló lemezzel hívta fel magára a figyelmet a Hungarotonnál: melyeken Bach csellószvitjeit adta elő – s ezt a nagyszerűen megfogalmazott, átélt előadást nem sokkal azután Kecskeméten, koncerten is láthattuk tőle. Most pedig a XX. század zenei világába kalauzolja a hallgatót.

Mégpedig úgy, hogy a kiváló gordonkaművésznő ezúttal zongoraművész édesapja: Rohmann Imre társaságában a XX. század elejének hegedű-, gordonka- és dalirodalmából állított össze egy különleges csokrot. A gordonkarepertoár alapját képező daraboktól kezdve, a hegedűsöket is próbára tevő műveken át az örök kedvencekig képet kapunk a múlt század sokféle nyelvezetű, ám mégis koherens zenei világáról.

Különös érdekességet ad ennek a szép albumnak, hogy a művészek előadói és alkotói oldalukról is megmutatkoznak, hiszen saját készítésű átiratokat hallhatunk a lemezen. Ugyanis Bartók Béla: 1. rapszódiája mellett – melyet maga a szerző írt át gordonka-zongora kettősére; és Claude Debussy: Gordonka-zongoraszonátája mellett ugyanis csupa átiratot hallunk. Így Manuel de Falla eredetileg szopránra és zongorára vagy zenekarra komponált: Hét spanyol népdal című ciklusa mellett Maurice Ravel: II. hegedű-zongoraszonátáját; valamint Bartók: II. hegedűrapszódiáját és a Román népi táncokat is gordonka-zongora előadásában hallgathatjuk meg Rohmann Imre és Rohmann Ditta átiratában.

Szép vállalkozás volt, hogy Rohmann Imre és Rohmann Ditta ezeket a közismert és hatásos darabokat átültették cselló-zongora duóra: ezzel is bővítve a gordonkások hangszeres lehetőségeit. A hallgatóknak pedig egy valóban kellemes, magas művészi színvonalon interpretált élményben lehet részük – két összeszokott kamarapartner: apa és leánya jóvoltából.

Ráadásul azzal a többlet-élménnyel, hogy a Ravel-darabból egy igazán különleges felvételt készítettRohmann Ditta,aki megőrizvén a hegedű hangzása és technikai lehetőségei által adott kritériumokat, e darabot – a barokk előadói gyakorlatból ismert – 5-húros csellón szólaltatja meg.

Komlós József JR