Kezdőlap Olvasgató A nagy fúga – Simon, Várjon

A nagy fúga – Simon, Várjon

A világhírű zongoraművész házaspár: Simon Izabella és Várjon Dénes első közös lemeze „A Nagy fúga” címmel jelent meg ezekben a napokban a Hungaroton gondozásában.

Várjon Dénes – az immáron nemzetközileg is magas színvonalon jegyzett magyar zongoraművész két esztendeje egy emlékezetes, a világsajtóban is feltűnést keltő albummal: Beethoven zongoraversenyeivel kápráztatta el a hallgatókat; most pedig újra a bonni születésű óriás új lemezének központi figurája.

A most megjelent, négykezes vagy kétzongorás zongoraduókat tartalmazó, feleségével: az ugyancsak kiváló, és nemzetközileg is ismert Simon Izabella zongora művésznővel rögzített CD centrális kompozíciója ugyanis Beethoven Nagy fúgája. Ehhez a lemez műsorában három másik remekmű: Mozart, Schubert és Schumann egy-egy darabja társul. A művészházaspár nem a kronológiai sorrendet követte: előadásuk sajátos dramaturgiai ívet rajzol fel, amelyben minden a Nagy fúgára mutat, de a figyelmes hallgató számára mindvégig nyitva hagyja a szabad asszociációk lehetőségét.

A fúga a klasszicizmus, majd a romantika korában már maga volt az ellentmondás a miliővel, melyben e négy darab megszületett. Csak egy letűnt kor divatja múlt, poros emléke volt: a komponisták jobbára csak önmaguk próbatételeként foglalkoztak vele. A lemezt nyitó kompozíció Schumann hat tételes sorozata, melyet egy azóta már nem használt hangszerre írt – és végül Debussy tette át két zongorára e darabot. Aztán a négykezesek sorát Schubert „Az élet vihara” címen elhíresült, nagy dinamikai és érzelmi tartományon belül mozgó szerzeménye nyitja, majd Mozart fúga-tanulmánya következik.

E logikai előkészítést követve jutunk el aztán A nagy fúga  című Beethoven-vonósnégyes négykezes átiratáig, melyet egyébként még a mester készített el anno. Rejtélyekkel teli, ellentmondásos darab ez, melyet a maga korában nem hogy nem becsült senki – hanem egyenesen lesajnálták miatta Beethovent. Jobb esetben a szerző egyre elhatalmasodó süketségének tudták be – rosszabb esetben őrültnek hitték miatta. Igaz, hogy a maga korában meghökkentően újnak ható, elképesztően nehéz darabról van szó, így ez a hangfelvétel is ritkaságnak számít. Kevesen mernek nekigyürkőzni – illetve gondolják úgy, hogy megéri a fáradtságot. A Simon-Várjon házaspár lemezét végighallgatva ez a kérdés nem vetődik fel.

Komlós József JR