Kezdőlap Állati Elīna Garanĉa: Mozart, Vivaldi

Elīna Garanĉa: Mozart, Vivaldi

A világsztár mezzoszoprán Mozartot és Vivaldit énekel újonnan megjelent Warner/Erato válogatásalbumán – gyönyörű visszatekintésként világkarrierjének kezdetére.

A lett Elīna Garanĉa, kinek nevét számtalan fellépés és lemezfelvétel dicséri, természetes szépségű hang birtokosa – mára már napjaink egyik legragyogóbb énekes csillagaként tündököl hosszú évek óta.Jelen album egy nagyszerű lemezkarrier kezdetének dokumentumait gyűjtötte össze egy órában egy CD-re.

A most megjelent Parlaphone hangfelvételek 2004-ben és 2005-ben készültek, 2005-ben jelentek meg, – és általuk lett hanglemezeken világhírű a sugárzó szépségű és kivételes tehetségű mezzo. A válogatás gyakorlatilag a művésznő Mozart és Vivaldi-ária felvételeiből, vagyis két Parlaphone albumából mazsolázza ki a legszebb jeleneteket.

ElīnaGaranĉatanulmányai után 1996-tól kezdődően Bécsben és az Egyesült Államokban fejlesztette tovább készségeit, majd nemzetközi karrierje 1999-ben indult be, mikor megnyert egy rangos finnországi énekversenyt. A nagy áttörést 2003-as alakítása hozta el a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol Harnoncourt vezényletével énekelt a Tituszban; majd rá egy évre a párizsi Cosiban alakított Dorabellával aratott zajos sikert.

Így aztán adta magát, hogy a beköszönő Elīna Garanĉa lemez egy tízszámos Mozart árialemez legyen, melyet a Louis Langree vezényelte Camerata Salzburggal rögzítettek.A korábban már hatalmas sikert aratott Titus kegyelme és a Cosi fan tutte mellett Az álruhás kertészlány című korai opera részletével és egy koncertária előadásával is (ezen Frank Braley kísérte zongorán) bemutatta, hogy eszményi Mozart-énekes. Erről a lemezről hat szám került rá a mostani válogatásra.

Nem sokkal később, mielőtt másik kiadóhoz szerződött volna, Elīna Garanĉa egy pazar operalemez komplett első felvételén is közreműködött. Ez volt Vivaldi Bajazet című operája; melyet az Europa Galante és Fabio Biondi névjegye alatt készítettek el; olyan további nagyszerű énekesekkel: mint Vivica Genaux, Patricia Ciofi, Marijana Mijanovic vagy éppen David Daniels. Ez az album Grammy-t kapott aztán, jelen válogatáson pedig húsz percnyi részletet hallunk belőle Elīna Garanĉa és említett partnerei előadásában.

A remek, mindenkinek csak ajánlható, egy dekáddal ezelőtti válogatáson Elīna Garanĉa már művészete teljes vértezetében mutatja meg magát. Bársonyos, mélységekkel és dús magasságokkal egyaránt ékes hangja alkalmassá teszi, hogy mind a mezzoszoprán, mind a szoprán szerepekben kiváló és emlékezetes alakításokat nyújtson. Adja magát a hasonlítás Elisabeth Schwarzkopffal – de ő inkább szoprán volt, Elīna Garanĉa pedig vérbeli mezzoszoprán, altoktól megszokott – és megkövetelt – mélységekkel a mélyebb regiszterekben. Mindez egy olyan sokoldalú művésszé emeli, aki mind a nadrágszerepek, mind pedig az egykoron kasztráltaknak írt szerepek eljátszására abszolút alkalmassá – sőt elsőrendű választássá teszi.

Komlós József JR