Kezdőlap Kultúra Filmajánló: Ha lemaradt, most megnézheti a Montréalban fődíjas Donkey Xote-t

Filmajánló: Ha lemaradt, most megnézheti a Montréalban fődíjas Donkey Xote-t

Egy amerikai ejtőernyős magyar tanyavidéken játszódó kalandjai állnak a középpontjában a Montréali Filmfesztiválon tavaly fődíjat nyerő Donkey Xote című mecenatúrás kisjátékfilmnek, amely vasárnap az M2-n látható majd. A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának köszönhetően a Hoppi mesék is új részekkel folytatódik, a felnőttek figyelmébe pedig többek között a múlt századi amerikai magyar legényházakról szóló dokumentumfilmet ajánljuk a hét mecenatúrás kínálatából.

PREMIEREK:
Hoppi mesék 2. évad ­– Legyen mindig hanuka, Mindenki karácsonyfája (r.: Rófusz Ferenc)
A hoppik kalandjain keresztül a gyerekek a világ különböző népeit és az ő szokásaikat ismerhetik meg. M2, június 24-25., szombat-vasárnap, 14.25. A filmek a vetítés után egy hétig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

ISMÉTLÉSEK:
Néma harang (r.: Erhardt Ágoston)
Az ismeretterjesztő sorozat felbecsülhetetlen kulturális értéket hordozó, romos állapotban is gyönyörű erdélyi templomokat mutat be. Duna World, június 19., hétfő, 11.20, június 20., kedd, 11.15, június 21., szerda, 11.10, június 23., csütörtök, 11.25, június 24., péntek, 11.15. A filmek a vetítés után egy hétig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

Boxi (r: Klingl Béla)
Boxi, a papírkutyus és Kartomi, az eleven papírfiú dobozokból épült világukban élik életüket, és mindig új kalandok találják meg őket. M2, június 20., 22., kedd és csütörtök, 6.15. A filmek a vetítés után június 30-ig elérhetőek lesznek a mediaklikk.hu-n.

A természetfilmezés kulisszatitkai – Természetfilmesek és egyéb állatfajták (r: Lerner János)

A 16 részes sorozat rendezők, szerkesztők és operatőrök segítségével a természetfilmezés háttérmunkáját mutatja be. Spektrum, június 20.-22, kedd-csütörtök, 4.00, 4.30, június 23., péntek, 4.15, június 24., szombat, 4.00, 4.30, 5.00, 5.30, június 25., vasárnap, 5.05, 5.35

Kodály 2.0 (r.: Eckhardt Balázs)

A dokumentumfilmben a Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány munkatársai hátrányos helyzetű települések iskoláiban tanítják hangszeren játszani a mélyszegénységben élő gyerekeket. Duna World, június 21., szerda, 13.45. A film a vetítés után június 28-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Burdosház Amerikából – Balogh Balázs néprajzkutató nyomában (r.: Zsigmond Dezső)

Az ismeretterjesztő film egy nyugat-pennsylvaniai úgynevezett burdosház, vagyis magyar nőtlen férfiak lakhelyéül szolgáló ház felmérését és Magyarországra hozatalát dokumentálja. M5., június 23., péntek, 12.20. A film a vetítés után június 30-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Valamit visz a víz… (r: Tóth Zsolt Marcell)

A sorozat road movie és reality elemeket felhasználva ösztönöz aktivitásra és szemléletformálásra az Ukrajnából és Romániából hozzánk érkező PET-palack-áradat miatt. Spektrum, június 23., péntek, 4.45, 5.00, 5.15

Vetíteni nem elég (r.: Kodolányi Sebestyén)

Ismeretterjesztő dokumentumfilm a Dárday István, Vitézy László, Szalai György, Mihályfy Sándor és Wilt Pál által rendezett Nevelésügyi sorozatról, amely a magyar dokumentumfilm történetének talán legnagyobb szabású szociográfiai, társadalomkritikai vállalkozása volt. Duna World, I. rész június 24., szombat, 14.20, II. rész június 25., vasárnap, 14.55

Donkey Xote (r: Bánovits Ottó)

Kisjátékfilm egy magyar származású amerikai ejtőernyősről, aki a Hősök tere helyett egy férfin landol, aki épp egyetlen barátját, a szamarát készül eltemetni… M2, június 25., vasárnap, 23.10, ismétlés 3.20. A film a vetítés után július 2-ig elérhető lesz a mediaklikk.hu-n.

Filmajánlónk a Médiatanács blogján, az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://mediatanacs.blog.hu/2017/06/19/ha_lemaradt_most_megnezheti_a_montrealban_fodijas_donkey_xote-t