Kezdőlap Események A moszkvai Nagyszínház lemondta a Nurejevről szóló balett világpremierjét

A moszkvai Nagyszínház lemondta a Nurejevről szóló balett világpremierjét

Lemondta az évad legjobban várt bemutatóját, a Rudolf Nurejev életéről szóló balett világpremierjét a moszkvai Nagyszínház.

A keddi premiert és a további előadásokat azután törölték, hogy a balett szókimondó rendezőjét, Kirill Szerebrennyikovot állami művészeti támogatások hűtlen kezelése ügyében folyó rendőrségi vizsgálatban tanúként hallgatták ki.
Szerebrennyikov támogatói szerint a kihallgatás politikai ihletésű volt – adta hírül a BBC News.
A Bolsoj illetékesei hangsúlyozták, hogy csak későbbi időpontra halasztották a premiert, amikor a darab készen áll a bemutatóra. Moszkvában azt várják, hogy hétfőn az illetékesek sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.
A Nurejev című mű Ilja Damuckij alkotása, Jurij Posszokov koreográfiáját Szerebrennyikov állította színpadra. A balett az 1961-ben a Szovjetunióból nyugatra távozott balettlegenda életét dolgozza fel. Ő volt az első világhírű szovjet művész, aki a hidegháború idején elhagyta hazáját. Először a Londoni Királyi Balettben táncolt, majd a Párizsi Opera balett-társulatának volt az igazgatója. 53 éves korában, 1993-ben halt meg AIDS-ben.
Kirill Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója. Lakásán és az általa vezetett moszkvai Gogol Központ színházában két hónapja házkutatást tartottak állítólagos sikkasztás miatt. A színház könyvelőjét és egyik volt rendezőjét letartoztatták.
Vlagyimir Urin, a Bolsoj vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnöknél levélben tett panaszt a vizsgálat kezelése miatt.
Tatjana Kuznyecova balett kritikus a Kommerszant című orosz napilapban arról írt, hogy a bemutató az oroszországi és valószínűleg a világ balett évadának legfőbb eseménye lett volna. Tudni vélte, hogy a darab olyan közszereplőket is érint, akik még ma is élnek.

(MTI)