Kezdőlap Kultúra Jeney Zoltán: Wohin?

Jeney Zoltán: Wohin?

Jeney Zoltán új szerzői lemeze a BMC Records-nál jelent meg, és az elmúlt két évtized termésébe ad betekintést a különböző zenei együttesekkel felvett nyolc kompozíción keresztül.

A MusikTexte folyóirat 2003-ban körkérdéssel fordult a zeneszerzőkhöz: mi a véleményük az iraki háborúról? Több, mint ötven válasz érkezett; volt, aki levelet írt, mások kompozíciót. Az idén már 74. évét betöltő, számos rangos díjjal kitüntetett magyar zeneszerző: Jeney Zoltán egy mindössze egyszólamú kis művet küldött szomorú zenei tréfáját – melyben Beethoven IX. szimfóniájának Örömódáját, az Európai Unió nem hivatalos himnuszát torzítja, parodizálja szomorú, lesújtó hangulatban.

A lemezen ez a szerzemény nyitja meg a sort Kocsis Zoltán vezényelte Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével. A 2013-ban készült felvételeken a közelmúltban elhunyt művész két felvételen vezényli őket a Magyar Rádió Énekkarával együtt; és rajtuk kívül Csalog Gábor – zongora, Déri György – cselló, Piia Komsi – szoprán, és a Krulik Vonósnégyes mutatja be a szerte ágazó hangütésű és hangszer összeállítású darabokat.

A nagyzenekarra komponált szerzeményt hat kamaradarab követi. Ebből a következő három felvétel a Hérakleitosz-sorozat, melyek az 1980-as 1990-es években születtek, és azokat Tandori Dezső Hérakleitosz-versei inspiráltak. Ezeket a barátja: Szőllősy András zeneszerző 80. születésnapjára írt Vigasztalások című cselló-zongora duó, majd a hat William Blake-dal: Az ártatlanság és kísérletezés dalai követi. A szerzői lemezt végül egy ugyancsak nagyzenekari szerzemény. a Pavane foglalja keretbe, melyet Peskó Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar felkérésére írt Jeney 2007-ben.