Kezdőlap Régió Mézzel a megfázás ellen

Mézzel a megfázás ellen

A meleg nyári napoknak vége és szép lassan hozzá kell szoknunk a csípős őszi levegőhöz, azonban ez továbbra se tántorítja el Szombatiné Tóth Katalint és férjét, Szombati Lászlót, hogy első osztályú, sajátkészítésű termékeikkel várják az érdeklődőket a helyi termelői piacon, Kecskemét főterén. A méznek számos fajtáját megtalálják náluk a vevők, akiknek a kérdéseikre készséggel válaszolnak. Kiváló minőségű, változatos ízvilágú mézkülönlegességeiknek hála, tavaly elnyerték a „Az Év Termelői Piac Gazdája” címet.

A hidegebb időjárás beálltával egyre inkább oda kell figyelnünk egészségünkre, intenzívebben kell védekeznünk a megfázás és egyéb betegségek ellen. Mivel a méz minden fajtája rendelkezik baktériumölő hatással, így az őszi-téli hónapokban különösen javasolt a fogyasztása. Hársméz ezen felül kimondottan jó a légúti megbetegedések ellen, a repce lúgosít, a selyemfű pedig a szem ereket tisztítja.  Ez utóbbi tökéletes választás, ha egy kellemes teára vágyunk, akárcsak a vegyes virágméz.

A stand igazi különlegessége a virágpor. Amennyiben nem vagyunk allergiásak rá, úgy annak a fogyasztása is javasolt, mivel ásványi anyagokban gazdag. Fogyaszthatjuk magába, illetve joghurthoz keverve. Szintén kuriózum még az erdei virágméz, aminek nagyon sötét színe árulkodik annak gazdag vitamin tartalmáról, illetve a propoliszos méz, ami a torokfájást enyhíti, valamint külső és belső baktériumölő hatása is van.

Aki felkeresi a Katalinék standját, egész biztosan elégedetten távozik. Termékeik rendkívül sok odafigyeléssel készülnek. Az általuk kínált méz, a fentiek mellett kiváló még ételek, sütemények ízesítéséhez, valamint a cukor helyettesítésére, mivel édes íze ellenére sem egészségtelen a fogyasztása.