Kezdőlap Zenei élet Pulcinella: Ça

Pulcinella: Ça

A francia jazz-kvartettet már ismerhetik és szerethetik is a hazai jazz-rajongók a BMC Records-nál korábban kiadott lemezei kapcsán – ahol most a Pulcinella egy kicsit más arculatú új felvételével jelentkezett.

A 2004-ben, Toulouse-ban alakult – Ferdinand Doumerc – szaxofon, fuvola; Florian Demonsant – harmonika; Jean-Marc Serpin – nagybőgő és Pierre Pollet – dob felállásban zenélő – Pulcinella mindenekelőtt koncertzenekarként aktív, de amint a csapat BMC lemezein hallhatjuk: hanglemezekről is lejön az az életteli, kikacsintós attitűd, amely jellemzi őket.

A játékosság és a zenei humor ugyanis egyaránt alapvető elem a Pulvinella zenei eszköztárában – éppúgy, mint a nosztalgikus líra. Új anyagukon is felbukkannak ezek a zenei világukat meghatározó elemek, melyek most azonban egészen más hatásként jelennek meg az elektronikák használatának következtében.

Így olvadnak egybe a régmúlt sanzonokat idéző emlékei a múlt századelő térzenéiből és hetvenes évek úrrokkából vagy éppen a hatvanas évek kezdetleges szintetizátoros rajzfilm- és reklámzenéből a Pulcinella jazz-kompozícióiban. Miközben néha szinte felkapja a fejét a hallgató, hogy a sok poénkodás közben milyen kifejezetten szép, egyéni zenei témák bukkannak elő az elektronikus zenei közegben megfogalmazva.

Mindezek a hatások így együtt kavarognak a Pulcinella zenei közegében, és izgalmassá, sőt kivételesen érdekessé teszik ezt a kellemesen hallgatható – de közben gondolatokat ébresztő, egyszerre konzervatív és progresszív jazz-lemezt.

Komlós József JR