Kezdőlap Gyerekek Csak a felvételizők érettségizhetnek idén, kizárólag írásbeli vizsgák lesznek

Csak a felvételizők érettségizhetnek idén, kizárólag írásbeli vizsgák lesznek

Megszületett a döntés, május 4-én megkezdődnek az érettségi vizsgák. A kormány elfogadta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkárának javaslatát, így kizárólag írásbeli vizsgák lesznek idén, és csak a felvételizők számára tartják meg azokat. Aki a vírushelyzet miatt mégse szeretne idén érettségizni, elhalaszthatja. Bár ebben az esetben – értelemszerűen – csak a következő évben kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban.
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a közvéleményt a mai (csütörtöki) kormányinfón az idei érettségivel kapcsolatban meghozott kormányzati döntésekről.

A miniszter mondta, idén 113000 végzős diák jelentkezett érettségi vizsgára. A kormány mindent mérlegelt a koronvírus-helyzetben, és a lehető legnagyobb biztonságot és legkisebb egészségügyi kockázatokat figyelembe véve döntött. Eszerint a vizsgára jelentkezők közül csak azok érettségizhetnek idén, akik felvételiznek valamely felsőoktatási intézménybe. Nem tartanak előrehozott érettségiket sem. Ezzel a módszerrel 14 nap alatt végezni lehetne az érettségivel, és ez jár majd a legkevesebb kontaktussal.
Május 4-én 83000 végzős diák kezdheti meg az érettségit, mely csak írásbeli vizsga lesz.
Kivétel képeznek azok a tárgyak, melyekből írásbelire nincs lehetőség, csak szóbelire.

Ezen felül a kormány szigorú óvintézkedéseket követel meg az írásbeli vizsgák lebonyolítására. Eszerint egy helyiségben legfeljebb 10 diák érettségizhet majd.

Gulyás Gergely hozzátette, senkinek sem kötelező idén érettségi vizsgát tenni, ősszel bárki pótolhatja azt. Természetesen ebben az esetben következő évben kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban.