Kezdőlap Adomány A megyei polgári védelmi szövetség fertőtlenítő permetezőegységeket adományozott Kiskőrösnek

A megyei polgári védelmi szövetség fertőtlenítő permetezőegységeket adományozott Kiskőrösnek

Mészáros Zoltán, Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke az új koronavírus elleni hatékonyabb közterületi védekezés érdekében három darab, utántöltővel ellátott, egy feltöltéssel akár nyolc órán át használható elektromos permetezőegységeket adományozott május 21-én a Kiskőrösi Járási Mentőcsoport részét képező helyi önkéntes tűzoltó egyesületnek. Az egyesület, egyben a mentőcsoport tagjai a hét két napján önkéntesen végzik a város közterületeinek, közterületi bútorainak, immár játszótereinek fertőtlenítését, így nagy hasznát veszik a védekezésbe már szombaton bevont eszközöknek.

Az adományt az egyesület részéről Jancsovics Zsolt elnök, az önkéntes tűzoltó egyesületet támogató Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Domonyi László polgármester vette át.

A berendezésekről szólva Mészáros Zoltán elmondta: a három elektromos egységgel nem csak fizikailag lesz könnyebb a hosszabb idejű a munkavégzés. A gépnek a hagyományos hátipermező-gépekhez képest szabályozható a nyomása, egyenletesebb a szórásképe, ezáltal

AZ ADOMÁNYKÉNT ÁTADOTT HÁROM ESZKÖZÖKKEL JOBB ÉS HATÉKONYABB LESZ A MINŐSÉGI FERTŐTLENÍTÉS.

Kiskőrösön a fertőtlenítés hidrogén-peroxid vizes oldatával történik, amely egyrészt megfelelő hatékonyságú fertőtlenítést biztosít, másrészt vízre és oxigénre bomlik le, így nem keletkezik olyan szermaradvány, amely a környezetet, az emberi egészséget veszélyeztetné.

Az elnök hozzátette: a berendezéseket a megyei polgári védelmi szövetség saját forrásból szerezte be. A kapcsolat a kiskőrösiekkel régmúltra tekint vissza. A megyei polgári védelmi szövetség mind a települési, mind a járási és a megyei mentőcsoportok gyakorlatait támogatja. A kiskőrösi járási mentőcsoportnak is volt rendszerbeállító gyakorlata, amelyet szakemberekkel és anyagilag is támogattak. Innen is a jó kapcsolat.

Amennyiben megye másik mentőcsoportjai is jelzik az igényüket, akkor nyitottak arra, hogy a felmerült szükségletet ott is kielégítsék.

A szakember hangsúlyozta: a mentőcsoportokat azért hozták létre, hogy az adott településen, térségben bekövetkezett természeti, civilizációs veszélyhelyzet esetén, például egy nagyobb szélviharban, amikor tömegesen jelentkeznek a káresemények, és a katasztrófavédelem, tűzoltóság nem tud minden egyes helyen gyorsan beavatkozni, legyen egy helyi erő, amely kellő felszereltséggel, kiképzett emberekkel rendelkezik és öntevékenyen elvégzi a mentési feladatok egy részét. Azaz kisegíti a katasztrófavédelem hivatásos erőit – mondta az elnök.

Domonyi László polgármester az adomány átvételekor köszönetét fejezte ki és emlékeztetett arra: Magyarországon a koronavírus-járvány kapcsán Kiskőrös városban kezdődött meg először a közterületek fertőtlenítése.

POLGÁRMESTERI RENDELKEZÉSRE A VÁROSBAN A HÉT HAT NAPJÁN, A FORGALMASABB KÖZTERÜLETEKET, PÉLDÁUL ORVOSI RENDELŐK, BUSZMEGÁLLÓ, BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK, ISKOLÁK, ÓVODÁK KÖRNYEZETÉT, A JÁTSZÓTEREK MEGNYITÁSÁVAL IMMÁR A JÁTSZÓTEREKET, KÖZTERÜLETI BÚTOROKAT FERTŐTLENÍTIK.

Ezzel a munkával a járvány enyhülésével sem állnak le. A feladatot a város intézménye, szerdán és szombaton a helyi önkéntes tűzoltó egyesület munkatársai végzik. A környezetbarát, azonnal lebomló, az emberi egészségre nem veszélyes fertőtlenítőszert az önkormányzat erre elkülönített alapjából szerzik be, illetve biztosítják az önkéntes tűzoltó egyesületnek is.