Kezdőlap Egészség Idén is versenybe szállhatnak a kecskemétiek a legszebb konyhakert címért

Idén is versenybe szállhatnak a kecskemétiek a legszebb konyhakert címért

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 8. alkalommal csatlakozott a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programhoz.

Az Egyesület a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, amelynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

A jelenlegi egészségügyi helyzetben a Szervezők arra ösztönzik a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb, mint valaha.

A konyhakert művelése a szép hobbin túl, nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

 A megmérettetés keretén belül keresik a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 10 – 50 m2

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldség

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A bírálatnál előny: öko/bio-módszerek alkalmazása, vegyszermentes művelés, komposztálás, szerves tápanyag utánpótlás, öntözés lehetőleg csapadék- vagy csatornavízzel, régi, népi módszerek alkalmazása, fűszer- és gyógynövények megléte a kertben, madárbarát (madáretető, madáritató és odú), rovarbarát kert kialakítása, a kertművelést több generáció végzi, figyelmet fordítva a talaj védelmére és a régi, saját megőrzésű fajtákra! Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!

A Szervezők szeretettel várják az érdeklődők jelentkezését minél előbb,

de legkésőbb 2020. június 15-ig.

Jelentkezési lap letölthető:  www.aranyhomok.hu/legszebbkonyhakertek

Kitöltött jelentkezési lap leadható:
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájának portáján
6000 Kecskemét, Csányi krt. 14. (munkanapokon 7:30 – 16:30 óráig)

online: [email protected] 


Teljes körű tájékoztatás:
a [email protected] e-mail címen.

„A legszebb konyhakert program 2020 – Kecskemét” eredményhirdetése:

2020. október 3. (szombat)

A programról további információ elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu. és  faceebook oldalán. facebook.com/akegyesulet/

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszik fotók készítését a balkonról, kertről, amely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz!

Várják minden zöldség/ gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!

A Szervezők bíznak benne, hogy 2020-ban még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.