Kezdőlap Hírek Kétszáz kék lufi szállt a magasba az ápolók tiszteletére

Kétszáz kék lufi szállt a magasba az ápolók tiszteletére

Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja, annak emlékére, hogy 200 éve, 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, brit ápolónő, aki a szakmát hivatássá emelte. A koronavírus veszélyhelyzet miatt azonban most különleges módon ünnepeltek a kecskeméti kórházban. Kétszáz darab kék lufit engedtek fel a kertben az intézmény vezetőivel, a kórházparancsnokkal, és munkatársaikkal közösen.

Facebook oldalán számolt be a Bács-Kiskun Megyei Kórház arról, hogyan emlékeztek meg idén az Ápolók Napjáról.

„A jelenleg kialakult járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a közös ünneplést, ezért a Magyar Ápolási Egyesület Tűzd ki a kékszalagot! felhívását teljesítve, 2020. május 12-én kék szalag kitűzésével csatlakoztunk mi is az ünnepléshez – írták. 

Az ünneplést rendhagyó módon folytattuk. Kollégáink áldozatos munkáját megköszönve, a 200. emlékév tiszteletére 200 darab kék lufit engedtünk fel a kecskeméti megyei kórház kertjében az intézmény vezetőivel, a kórházparancsnokkal, és munkatársainkkal közösen.

200 éve született, május 12-én Florence Nightingale, a modern betegápolás megalkotója. Már kisgyermekkorától hitt abban, hogy többre hivatott annál, hogy az angol úrhölgyek mindennapi életét élje. Tizenévesen tudta, hogy ápolónő akar lenni. Ápolónő, egy olyan korban, s társadalomban, ahol az ápolónőknek semmiféle megbecsülés nem járt. 1844-ben, titokban részt vett egy nővérképző tanfolyamon. Később, naplójába azt írta: „A legelső követelmény a kórházban az, hogy ne ártson a betegnek.”

Munkássága felemelte ezt a nőies hivatást, és ránk maradt örökségét a mai napig használjuk a betegápolásban. Megteremtette a tanult ápolók rendjét, és azon dolgozott minél magasabb szintre emelje az ápolóképzést. 1860-at írunk ekkor. Tevékenysége örökérvényű. Ma sem feledkezhetünk meg munkásságáról. A mai nap, Florence Nightingale születésnapja, a világ ápolóinak napja.

A koronavírus járvány váratlanul érkezett. Nehéz napokon vagyunk túl, félelemmel, bizonytalansággal teli várakozáson. Köszönjük mi is, kórházunk ápolóinak, és minden szakdolgozójának, áldozatos munkájukat, melyet a betegek ellátása érdekében tesznek. Költöznek, pakolnak, bútorokat, ágyakat húztak-vontak az elmúlt hetekben. Beöltöznek, maszkot húznak, kikérdeznek, elkísérnek, vigasztalnak. Teszik ezt nap, mint nap, éjszaka, ünnepnap, a betegekért és a kollegákért egyaránt. Őrködnek, míg mások alszanak, hallgatják a betegek neszeit, légvételüket, sóhajaikat.

A járvány kapcsán a figyelem az egészségügyben dolgozókra terelődött, és megkapták, – reméljük hosszútávra is – azt a társadalmi elismerést, melyet érdemelnek, érdemeltek volna a veszélyhelyzet előtt is.

Az elmúlt években, együtt ünnepeltük az ápolók napját, közösen, ünnepi körülmények között. Most, ebben a járvány helyzetben, amikor távolságtartásra vagyunk kényszerítve, és nem ünnepelhetünk a megszokott módon, így az online térben köszöntünk Benneteket, Ápolókat.

Köszönjük, hogy vannak, köszönjük, hogy mindig számíthatunk rájuk! Szeretettel köszöntjük munkatársainkat az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából! – írta Facebook oldalán május 12-én a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház. Hiros.hu