Kezdőlap Hírek Különleges ásatás és leletanyag Solton

Különleges ásatás és leletanyag Solton

Izgalmas feltárás vette kezdetét Solt középkori városmagjában. A településen megkezdődött a városi sportcsarnok építése, melynek első lépéseként a területen található régészeti lelőhely kutatása indult el május elején. A Kecskeméti Katona József Múzeum régészeinek munkája nyomán egy igazi városi rétegsor bontakozott ki. Solt település mozgalmas története a jelenkortól egészen a 11. századik előbukkant. Az emlékek mintegy másfél-két méteres kultúrréteget hoztak létre, melyben a több égési szintet is meg lehetett figyelni, ami a város többszöri pusztulására utalhat.

A különböző periódusok szintjeit az előkerült mintegy 100 db pénznek köszönhetően remekül lehet datálni. A leletanyag kifejezetten városias, kerámiában, fémeszközökben gazdag. Eddig 6-7 épület került elő, mindegyikben a szemeskályhát is meg lehetett figyelni. Igen izgalmas, hogy az Árpád-kori település alatt egy újabb humuszréteg található, mely alatt egy őskori település nyomai rajzolódnak ki.

A különleges leletanyagról bővebb információt Wilhelm Gábor ásatásvezetőtől tudhatnak meg, a helyszínen pedig fényképek is készíthetők. Kollégánk május 20-21-én (szerdán és csütörtökön) előre egyeztetett időpontban örömmel és készséggel áll az Ön rendelkezésére.

Elérhetősége: 30 414 65 37

a Fotó illusztráció